Img
Μειώνουμε τα Απόβλητα

ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
(ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ)

Μειώνω σημαίνει κάνω κάτι μικρότερο ή χρησιμοποιώ λιγότερο με αποτέλεσμα μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων. Μία κίνηση κλειδί στη μείωση του όγκου απορριμμάτων, είναι να αγοράζουμε προϊόντα χωρίς συσκευασίες. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε εναλλακτικούς τρόπους συντήρησης των αγαθών κι έτσι θα δούμε πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε λιγότερα προϊόντα από ό,τι συνήθως. Επίσης, μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα τα οποία μετά τη χρήση τους δε θα προστεθούν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Πιο συγκεκριμένα:
Μειώνουμε τα Απόβλητα
Πρώτα απ’ όλα: αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε λιγότερα! Σε χώρες όπως οι Η.Π.Α, οι άνθρωποι αγοράζουν τόσα αγαθά, που αν το παράδειγμα αυτό ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες χώρες, θα χρειαζόμασταν 3 με 5 φορές μεγαλύτερο πλανήτη για να χωρέσει όλα τα απόβλητά μας! Οπότε, αγοράζουμε ΜΟΝΟ όσα χρειαζόμαστε και αυτά που αγοράζουμε τα χρησιμοποιούμε μέχρι τέλους. Έχετε σκεφθεί πως κάθε φορά που δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αγαθό, μήπως αυτό φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλο! Αυτό μπορεί να είναι πολύ ουσιώδες για επιβλαβή προϊόντα, όπως μπογιές και άλλα χημικά.
Ας μιλήσουμε για φιλικές επιλογές συσκευασίας προς το περιβάλλον. Γιατί είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε το πακετάρισμα ενός προϊόντος; Γιατί το υπερβολικό και φανταχτερό πακετάρισμα, εκτός από άχρηστο στην ουσία, είναι και πολύ επιβαρυντικό για το φυσικό μας περιβάλλον.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

1. Διαλέγουμε προϊόντα σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες!
2. Αγοράζουμε μεγάλες συσκευασίες, ώστε να γλιτώνουμε τις συχνές αγορές κι έτσι και τα απορρίμματα! Μπορούμε να αγοράσουμε τον αγαπημένο μας χυμό ή το νερό σε μεγάλα ανακυκλώσιμα μπουκάλια ή δοχεία και στη συνέχεια να τα μοιράσουμε σε μικρότερα δοχεία που πλένονται και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όταν τα χρειαζόμαστε στο σπίτι ή στις εξόδους μας.
3. Πριν αγοράσουμε εμφιαλωμένο νερό, πρώτα μαθαίνουμε αν το χρειαζόμαστε πραγματικά. Να θυμάστε πως το νερό της πόλης είναι συνήθως εξίσου καθαρό και υγιεινό, πολύ φθηνότερο και μπορεί ακόμη και να είναι ασφαλέστερο από κάποια προϊόντα εμφιαλωμένου νερού.
4. Απορρίπτουμε τις μη ανακυκλώσιμες τσάντες καταστημάτων! Όταν αγοράζουμε ένα ή δύο αντικείμενα σε ένα κατάστημα, μπορούμε να το μεταφέρουμε στα χέρια μας ή αν είναι περισσότερα, να τα μεταφέρουμε σε μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα. Και να μην ξεχνάμε να δίνουμε πίσω για ανακύκλωση τις παλιές πλαστικές και χάρτινες σακούλες που έχουμε στο σπίτι.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ:

Να προτιμάτε μεγάλες συσκευασίες!! Αγοράζοντας χύμα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες σας προσφέρει την καλύτερη αναλογία προϊόντος-συσκευασίας.

Πολλά καταστήματα επιτρέπουν στους αγοραστές να πάρουν χύμα την ποσότητα που χρειάζονται από αγαθά, όπως φρούτα, ξηροί καρποί ή καφές. Αυτό μειώνει σημαντικά τα απόβλητα και τα υλικά συσκευασίας.

Εναλλακτικά, να προτιμάτε στις αγορές σας τις μεγαλύτερες ποσότητες σε μια συσκευασία ή ένα πακέτο- για παράδειγμα, αγοράστε το μεγαλύτερο κουτί οδοντόκρεμας, απορρυπαντικό πλυντηρίου ή κουτί δημητριακών, παρά μια σειρά μικρών συσκευασιών. Αυτό όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα, αλλά θα σας εξοικονομήσει και χρήματα αφού οι πολλές μικρές συσκευασίες κοστίζουν περισσότερο από ότι μία μεγάλη.

Αγοράστε συμπυκνωμένα προϊόντα – διότι θα έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα όταν θα αδειάσουν.

Χρησιμοποιήστε ανθεκτικά προϊόντα για περισσότερο χρόνο. Τα ανθεκτικά αγαθά, όπως έπιπλα ή οικιακές συσκευές, μπορούν (και πρέπει) να χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε τα απόβλητα διατηρώντας αυτά τα αντικείμενα περισσότερο και επισκευάζοντάς τα όταν σπάσουν, αντί να αγοράσετε νέα.

Χρησιμοποιήστε ανθεκτικά αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων αντί μίας χρήσης, όποτε είναι δυνατόν.

Πείτε ΟΧΙ στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Καλέστε και ζητήστε να σας αφαιρέσουν από τις λίστες αλληλογραφίας.

Χρησιμοποιήστε το Διαδίκτυο για να λαμβάνετε και να πληρώνετέ λογαριασμούς, για να διαβάσετε καταλόγους προϊόντων και άλλες πληροφορίες που συνήθως έρχονται στο σπίτι σας σε έντυπη μορφή. Η μείωση του χαρτιού μειώνει τα απόβλητα.

Δημιουργείστε το δικό σας μικρό κήπο, απολαμβάνοντας φρέσκα λαχανικά, χωρίς λιπάσματα και χωρίς την ανάγκη να δαπανηθούν τόσα καύσιμα από τα εργοστάσια που αναλαμβάνουν την επεξεργασία και το πακετάρισμα των τροφίμων για να φτάσουν στο σπίτι σας.

Αρχίστε την κομποστοποίηση, και μετατρέψετε τα οργανικά σκουπίδια του σπιτιού σας, σε ένα πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες οργανικό λίπασμα, που μπορεί να προστεθεί σε έναν κήπο για να βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν.

Αντικαταστήστε το γκαζόν, με κήπους που είναι εξίσου όμορφοι, αλλά πιο φιλικοί για το περιβάλλον μας.

Και να θυμάστε…., Αγαπώντας το περιβάλλον, αγαπάμε εμάς!

img
img