fbpx
Cloud

Το μέλλον του ηλεκτρισμού

Η Ανδριανή Εξερευνήτρια βρίσκεται σε μια νέα αποστολή για να ανακαλύψει  το ΤΙ, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε και να μας αποκαλύψει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς αλλάζουν τα πράγματα. .Ας την ακολουθήσουμε.

Οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας και πρέπει πλέον  να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Ανδριανή Εξερευνήτρια ανακάλυψε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που γίνονται και που κάνουν το μέλλον να φαίνεται λίγο καλύτερο!

Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο. Μήπως και η δική σας οικογένεια έχει ήδη ένα;

Είμαστε σε μια πορεία για να αυξήσουμε τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων και στο μέλλον τα περισσότερα νοικοκυριά θα μπορούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ήδη βοηθούν στη διαχείριση της αυξανόμενης ζήτησης, κάνοντας τη φόρτιση φθηνότερη για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αλλαγές γίνονται και μέσα στο σπίτι μας! Μπορεί να έχετε ήδη έξυπνες συσκευές και έξυπνους μετρητές για να παρακολουθείτε την κατανάλωση .

Έτσι, αντί να βασίζονται σε προβλέψεις, οι παραγωγοί και οι διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να βεβαιώνονται ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε όσους τη χρειάζονται και όπου την χρειάζονται.

Μέχρι το 2050 είναι πιθανό, για τη θέρμανση των σπιτιών μας, να μην χρησιμοποιούμε λέβητες αερίου, αλλά αντλίες θερμότητας. Είναι βασικά μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που παίρνει θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως το χώμα στον κήπο σας και τη μεταφέρει στους εσωτερικούς χώρους. Πιστεύεται ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότεροι τρόποι αποθήκευσης της θερμότητας και απελευθέρωσής της όταν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά στην ενέργεια που χρησιμοποιείται και τις εκπομπές άνθρακα, αλλά και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού!

Επίσης, τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή και να συνεργάζονται με τα δίκτυα άλλων χωρών.

Για παράδειγμα, ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 700 χιλιομέτρων κατασκευάζεται μεταξύ της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα βοηθήσει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, που σημαίνει ότι θα μπορούν να μοιράζονται τις προμήθειες σε στιγμές που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση σε ένα μέρος. Η υψηλή βρετανική τεχνογνωσία, βοηθά επίσης να διορθωθεί η συμφόρηση στο ηλεκτρικό σύστημα της Νέας Υόρκης. Η ανταλλαγή γνώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, θα είναι πιο σημαντική στο μέλλον.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως το νερό, ο ήλιος και ο άνεμος, είναι πολύ πιο καθαρές. Και μια άλλη συναρπαστική μελλοντική εξέλιξη θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των εκπομπών άνθρακα. Είναι μια μέθοδος που λέγεται «απολέπιση» και δεν χρειαζόμαστε σαπούνι για αυτή, αλλά έχει να κάνει με τη δέσμευση, τη χρήση και την αποθήκευση άνθρακα. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση του επιβλαβούς διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την απομάκρυνση του άνθρακα από τις εκπομπές – Ένας άλλος τύπος διαδικασίας δημιουργεί υδρογόνο ως υποπροϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ενέργεια για την τροφοδοσία άλλων δραστηριοτήτων.

Στην Ελλάδα, πρόκειται να γίνει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή επένδυση στον Αλμυρό του Βόλου, που θα καταστήσει την περιοχή σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς πλωτών αιολικών πάρκων. Σκοπός της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί η πρώτη βιομηχανοποιημένη παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών στον κόσμο.

error: