Img
H Γενιά “ Άλφα ” στην μετά Covid εποχή

Γενιά  Άλφα είναι ο όρος που επινοήθηκε για την γενιά των παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 2010 και είναι η δημογραφική σειρά που διαδέχεται την γενιά Ζ.

Αυτά τα παιδιά γεννιούνται από γονείς του Millenium (της νέας χιλιετίας), πολλοί από τους οποίους θυμούνται ακόμα τον ήχο του internet μέσω τηλεφώνου. Συμπεριλαμβάνονται  τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα και όσα θα γεννηθούν από σήμερα μέχρι και το 2025. Έχουν αλλάξει τόσα πολλά από την έκρηξη του Διαδικτύου. Τα παιδιά σήμερα είναι ψηφιακοί πολίτες και είναι αμφίβολο ότι στο μέλλον τους θα βιώσουν κάτι πιο αργό από το 5G (στον ανεπτυγμένο κόσμο), καθώς η πρόσβαση στο internet θα είναι ακόμα πιο δεδομένη από ό,τι είναι σήμερα. Τα παιδιά αυτής της γενιάς είναι εκείνα που θα ζήσουν να δουν τον 22ο αιώνα. Αν για την γενιά Ζ το internet, τα social media είναι ένα εργαλείο, για την γενιά Άλφα θα είναι ο φυσικός τρόπος ζωής, ο κύριος τρόπος με τον οποίο θα επικοινωνούν και θα κοινωνικοποιούνται. Oνομάζονται και “Glass Generation” όρος που μεταφράζεται ελεύθερα ως η ‘γενιά που μεγάλωσε μπροστά από οθόνες’ (smarthpones, tablets κλπ).

Τα πράγματα αλλάζουν και στα σχολεία, για να προετοιμάσουν καλύτερα τα παιδιά για το μέλλον τους σε έναν κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία. Εκεί που κάποτε τα σχολεία είχαν δημιουργηθεί για να βγάζουν ως επί το πλείστον καλούς τεχνίτες και εργάτες, με τάξεις που κατεύθυνε ο δάσκαλος και τα παιδιά μόνο άκουγαν, τώρα η εκπαίδευση βασίζεται στην έρευνα, οι μαθητές έχουν περισσότερες επιλογές, έχουν άποψη  και υπάρχει διαφοροποίηση για όλους τους τύπους μαθητών. Ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της γενιάς;  Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά αυτά θα απασχολούνται σε θέσεις εργασίας και επαγγέλματα που δεν υπάρχουν ακόμη ούτε στη φαντασία μας. Γι’ αυτές τις δουλειές θα χρειαστεί μία τεχνολογική εξειδίκευση, τόσο υψηλού επιπέδου, που ακόμα δεν μπορούμε να τη συλλάβουμε. Αυτή η νέα πραγματικότητα θα οδηγήσει τους ενήλικες του μέλλοντος να μην επιλέγουν το υπάρχον ανώτερο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά να καταφεύγουν σε πιο φθηνές online μεθόδους μάθησης. Το μεγαλύτερο “θέλω” αυτής της γενιάς, είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές και ο χρόνος μπροστά στην οθόνη.

Τα παιδιά αυτά, παρά τη μικρή τους ηλικία, έχουν γίνει ήδη καθοριστικοί παράγοντες της αγοράς. Σύμφωνα με έρευνα μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας του Λονδίνου, 2 στους 3 γονείς δήλωσαν ότι οι αγορές τους σε προϊόντα τεχνολογίας επηρεάστηκαν από τις συνήθειες και τις ανάγκες των παιδιών τους. Στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό έφτασε το 81%. Παράλληλα, τα παιδιά αυτά περνούν το μικρότερο χρόνο στην τηλεόραση από οποιαδήποτε άλλη γενιά γι’ αυτό και η προσέγγισή τους γίνεται πλέον από τα social media και κυρίως με influencers που είναι στην ηλικία τους.

Τι γνωρίζουμε για τη Γενιά Άλφα ως προς τη δομή της οικογένειας; Τον πρώτο χρόνο της γενιάς, το ποσοστό των παιδιών που μεγάλωναν σε μονογονεϊκή οικογένεια ήταν 34%. Είκοσι χρόνια πριν — το 2000 — το ίδιο στατιστικό ήταν μόνο 31%. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, τα παιδιά της Γενιάς Άλφα, θα είναι πιο πιθανό να ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα πριν από αυτά. Βάσει στατιστικών στοιχείων, τα παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες είναι πιο πιθανό να δυσκολευτούν σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους σε οικογένειες με δύο γονείς. Για παράδειγμα, τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο από έναν γονέα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εγκαταλείψουν το σχολείο, να βιώσουν μια πρόωρη εγκυμοσύνη και να χωρίσουν τον σύζυγό τους στην έγγαμη ζωή τους.

Πώς επηρέασε η πανδημία του COVID-19 την Γενιά Άλφα; Ενώ ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν τον COVID-19 μια ​”καθοριστική στιγμή” για την Γενιά Άλφα, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς πώς η πανδημία θα επηρεάσει τις οικογένειες και το μέλλον αυτής της γενιάς. Στις αρχές του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τα σχολεία και τους περισσότερους εργοδότες να λειτουργούν εξ αποστάσεως, η τεχνολογία ήρθε να βοηθήσει. Για πολλά παιδιά – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων μελών της Γενιάς Άλφα, που ήταν στο σχολείο, ο χρόνος μπροστά στην οθόνη εκτινάχθηκε στα ύψη, με τις οθόνες να αντικαθιστούν τους πίνακες της τάξης και να λειτουργούν σαν “μπέιμπι σίτερ” έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, οι οικογένειες παρέμειναν μέσα στα σπίτια τους, τα παιχνίδια έξω σταμάτησαν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες ακυρώθηκαν. Πριν από την πανδημία, οι ειδικοί προέβλεπαν ότι τα παιδιά της Γενιάς Άλφα, θα ακολουθούσαν τα βήματα των ακτιβιστών της γενιάς Ζ και θα είχαν μέσα στις προτεραιότητές τους την βιωσιμότητα του πλανήτη. Μετά τον Covid-19 και την επαναξιολόγηση των κοινωνικών αξιών που προέκυψε από τους περιορισμούς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μεγαλώσει το ενδιαφέρον αυτής της γενιάς για έναν πιο πράσινο και υγιέστερο κόσμο.

Υπολογίζεται ότι η Γενιά Άλφα, θα έχει φτάσει τα 2 δις έως το 2025. Θα είναι μια γενιά πιο υγιής, που θα προοδεύσει και θα φτάσει πιο μακριά από τους προγόνους της ή θα προκύψουν προβλήματα από την τόση μεγάλη εξάρτηση από την τεχνολογία; Το μέλλον θα το δείξει!

img
img