Για παιδιά ηλικίας 9 - 11 ετών Part 2
Ως γονείς, δίνετε στα παιδιά σας μια καλή ζωή μέσα από την καθοδήγηση, την προστασία και φροντίδα. Τα “Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά” παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα καλλιεργήσετε την ευτυχία ως μία φυσική καθημερινή διαδικασία στη ζωή του παιδιού σας. Θα μιλήσουμε για τα παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών και τις εμφανείς σωματικές αλλαγές που σηματοδοτούν το πέρασμα του παιδιού στην προεφηβεία. Μια ακόμη αλλαγή, για την οποία καλούνται τα παιδιά να προετοιμαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι η μετάβαση στο Γυμνάσιο.
Στο πρώτο μέρος της ενότητας για τα παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών ακολουθούν tips που θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για την ανάπτυξη του παιδιού σας, την ασφάλεια και την υγεία στο συγκεκριμένο στάδιο της ζωής του.
Στο δεύτερο μέρος της ενότητας για τα παιδιά αυτής ηλικίας ακολουθούν tips που θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για την ανάπτυξη τους, την ασφάλεια και την υγεία στο συγκεκριμένο στάδιο της ζωής τους.


Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε, ως γονείς, να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:
- Περάστε χρόνο με το παιδί σας. Μιλήστε μαζί του για τους φίλους του, τα επιτεύγματά του και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.
- Συμμετέχετε στο σχολείο του παιδιού σας. Παρακολουθείστε τις σχολικές εκδηλώσεις και γνωρίστε τους δασκάλους του παιδιού σας.
- Ενθαρρύνετε το να συμμετάσχει σε ομάδες του σχολείου, όπως μια αθλητική ομάδα, ή να είναι εθελοντής για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
- Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τη δική του αίσθηση, του σωστού και του λάθους. Μιλήστε μαζί του για βλαβερά πράγματα που μπορεί να τον πιέσουν οι φίλοι του, όπως το κάπνισμα και άλλες παράτολμες δραστηριότητες.
- Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει ένα αίσθημα ευθύνης. Συνεργαστείτε μαζί του στις οικιακές εργασίες, όπως ο καθαρισμός και το μαγείρεμα. Συζητήστε μαζί του για την έννοια της εξοικονόμησης και της δαπάνης των χρημάτων.
- Γνωρίστε τις οικογένειες των φίλων του παιδιού σας.
- Συζητήστε μαζί του για το σεβασμό προς τους άλλους. Ενθαρρύνετέ το να βοηθήσει άτομα που έχουν ανάγκη. Μιλήστε μαζί του για το τι να κάνει όταν οι άλλοι δεν είναι ευγενικοί ή δεν του δείχνουν σεβασμό.
- Βοηθήστε το παιδί σας να θέσει τους δικούς του στόχους.
Ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί τις δεξιότητες και τις ικανότητες που θα ήθελε να έχει και πώς να τις αναπτύξει. - Βάλτε σαφείς κανόνες και ακολουθήστε τους. Συζητήστε με το παιδί σας για το τι περιμένετε από την συμπεριφορά του όταν υπάρχουν ενήλικες. Εάν δικαιολογήσετε τους λόγους για τους κανόνες, θα το βοηθήσετε ουσιαστικά να ξέρει τι να κάνει στις περισσότερες περιπτώσεις.
- Χρησιμοποιήστε την πειθαρχία για να το καθοδηγήσετε και να το προστατεύσετε, αντί για τιμωρία, για να μην το κάνετε να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του.
- Όταν χρησιμοποιείτε επαίνους, βοηθήστε το παιδί σας να σκεφτεί τα δικά του επιτεύγματα. Το να λέτε “πρέπει να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου” και όχι απλώς “είμαι περήφανος για εσένα”, μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί σας, να κάνει καλές επιλογές όταν κανείς δεν είναι δίπλα του για να το επαινέσει.
- Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές της εφηβείας.
- Ενθαρρύνετέ το να διαβάζει κάθε μέρα. Μιλήστε μαζί του για την όποια σχολική εργασία του.
- Να είστε στοργικοί, ειλικρινείς και χαμογελαστοί γονείς με το παιδί σας και φροντίστε να κάνετε πράγματα μαζί ως οικογένεια.
Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών
- Η αυξημένη ανεξαρτησία και η έλλειψη επίβλεψης από κάποιον ενήλικα, μπορεί να βλάψει τα παιδιά λόγω πτώσεων και άλλων συναφών ατυχημάτων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι συγκρούσεις με δίκυκλα είναι τα συχνότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στα παιδιά αυτής της ηλικίας.
- Προστατέψτε το παιδί σας στο αυτοκίνητο. Όλα τα παιδιά που είναι κάτω των 11 χρονών, θα πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, με τη ζώνη ασφαλείας κατάλληλα δεμένη. Παιδιά που είναι κάτω από 1,50μ ύψος, θα πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ή να χρησιμοποιούν κατάλληλη ζώνη ασφαλείας, επειδή οι ζώνες ασφαλείας των ενηλίκων δεν είναι κατάλληλες για μικρότερο από αυτό το ύψος.
- Να γνωρίζετε που βρίσκεται το παιδί σας και εάν είναι κάποιος ενήλικας παρών. Κανονίστε μαζί του για το πότε θα σας τηλεφωνήσει, που μπορείτε να το βρείτε και τι ώρα θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι.

Υγιή σώματα

- Δημιουργήστε ένα διατροφικό πρόγραμμα με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Περιορίστε τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά λίπη, πρόσθετα σάκχαρα ή αλάτι και προετοιμάστε, με υγιεινά και προσεγμένα υλικά, τα οικογενειακά γεύματα.
- Κρατήστε την τηλεόραση έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας και θέστε σαφή όρια για το χρόνο έκθεσης του μπροστά από την οθόνη.
- Ενθαρρύνετέ το να συμμετάσχει μία ώρα την ημέρα σε σωματικές δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του και του προσφέρουν ευχαρίστηση.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας, κάνει τρεις τύπους δραστηριότητας: Αερόβια δραστηριότητα, όπως τρέξιμο, ενδυνάμωση μυών, όπως αναρρίχηση για την ενίσχυση των οστών και σχοινάκι, τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.
- Τηρείστε μια σωστή ρουτίνα ύπνου στο παιδί σας. Για τα παιδιά της ηλικίας των 9 έως 11 ετών, είναι καλό να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες καθημερινά.
Είναι πολύ σημαντικό, να δοθείτε και να απολαύσετε στο έπακρο την ψυχική ολοκλήρωση που προσφέρει η δημιουργία μιας οικογένειας. Και μην ξεχνάτε, πως ευτυχισμένοι και αγαπημένοι γονείς είναι αυτοί, που έχουν ευτυχισμένα παιδιά.