Για παιδιά ηλικίας 6 - 8 ετών
Ως γονείς, προσπαθείτε να δώσετε στα παιδιά σας μια καλή ζωή μέσα από την καθοδήγηση, την προστασία και την φροντίδα. Τα “Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά” παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα καλλιεργήσετε την ευτυχία ως μία φυσική καθημερινή διαδικασία στη ζωή του παιδιού σας. Καθώς τα παιδιά διέρχονται το τελευταίο στάδιο της νηπιακής ηλικίας αρχίζουν να εμφανίζουν σαφείς βιολογικές και φυσιολογικές μεταβολές οι οποίες εντοπίζονται με μια απλή παρατήρηση. Το ύψος και το βάρος τους αυξάνονται, η μυϊκή τους δύναμη ενισχύεται ενώ παρατηρούνται αλλαγές και στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Θα σας μιλήσουμε για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών και τη μέση παιδική ηλικία. Μία περίοδο που επιτελούνται σημαντικές αλλαγές στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού σας.
Αναπτυξιακά ορόσημα

Η μέση παιδική ηλικία φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή ενός παιδιού. Μέχρι εκείνη την περίοδο, τα παιδιά μπορούν να ντυθούν, να πιάσουν εύκολα μια μπάλα χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους και να δέσουν τα παπούτσια τους. Η ανεξαρτησία από την οικογένεια γίνεται πιο σημαντική τώρα. Εκδηλώσεις, όπως η έναρξη του σχολείου, φέρνουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας σε τακτική επαφή με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Οι φιλίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Διάφορες φυσικές, κοινωνικές και ψυχικές δεξιότητες αναπτύσσονται γρήγορα.
Επίσης, είναι μια περίοδος – ορόσημο που τα παιδιά αναπτύσσουν εμπιστοσύνη σε διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως οι φίλοι, το σχολικό περιβάλλον και οι αθλητικές ομάδες.
Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης των παιδιών κατά τη μέση παιδική ηλικία:

Συναισθηματικές / κοινωνικές αλλαγές

- Τα παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μπορεί να δείξουν περισσότερη ανεξαρτησία από τους γονείς και την οικογένεια.
- Σταδιακά αρχίζουν να σκέφτονται για το μέλλον τους.
- Κατανοούν περισσότερο τη θέση τους στο κοινωνικό σύνολο.
- Δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις φιλίες τους και τη συμμετοχή τους σε ομάδες.
- Επιζητούν να είναι αρεστά και να γίνονται αποδεκτά από τους φίλους τους.
Σκέψη και μάθηση
- Τα παιδιά, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μπορούν να διαθέτουν γρήγορη ανάπτυξη των ψυχικών δεξιοτήτων τους.
- Μαθαίνουν να έχουν καλύτερους τρόπους για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους και να μιλήσουν για σκέψεις και συναισθήματα.
- Εστιάζουν λιγότερο στον εαυτό τους και δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους άλλους.

Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά
Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε, ως γονείς, να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια της μέσης παιδικής ηλικίας:

- Δείξτε στοργή στο παιδί σας και αναγνωρίστε τα επιτεύγματά του.
- Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει ένα αίσθημα ευθύνης. Ζητήστε του, για παράδειγμα, να σας βοηθήσει σε απλές οικιακές εργασίες, όπως το στρώσιμο ενός οικογενειακού τραπεζιού.
- Μιλήστε με το παιδί σας για το σχολείο, τους φίλους και τα πράγματα που θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.
- Συζητήστε μαζί του για την έννοια του αλληλοσεβασμού. Ενθαρρύνετέ το να βοηθήσει άτομα που έχουν ανάγκη.
- Βοηθήστε το παιδί σας να θέσει τους δικούς του επιτεύξιμους στόχους. Έτσι, θα μάθει να είναι υπερήφανο για τον εαυτό του και να βασίζεται λιγότερο στην έγκριση ή τον έπαινο από τρίτους.
- Βοηθήστε το να μάθει να έχει υπομονή και να παραχωρεί τη σειρά του σε κάποιον που είναι σε αδύναμη θέση.
- Αρχίστε να εκπαιδεύετε το παιδί σας να σκέφτεται, πλέον, τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει κάποια ενέργειά του.
- Βάλτε σαφείς κανόνες και τηρείστε τους, όπως για παράδειγμα, πόση ώρα μπορεί το παιδί σας να παρακολουθήσει τηλεόραση ή πότε πρέπει να κοιμηθεί. Ως γονείς, να είστε ξεκάθαροι για τη συμπεριφορά που είναι αποδεκτή, σε σχέση με εκείνη που επιδέχεται βελτίωση.
- Κάντε διασκεδαστικά πράγματα μαζί, ως οικογένεια, όπως παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων, επισκέψεις σε μουσεία, συμμετοχή σε παιδικές εκδηλώσεις.
- Γνωριστείτε με τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό από το σχολείο τους παιδιού σας. Συνεργαστείτε και κατανοήστε τούς μαθησιακούς στόχους της τάξης του.
- Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας. Καθώς εκπαιδεύεται σε αυτή τη διαδικασία, θα εκδηλώσει σταδιακά και τις δικές του προτιμήσεις σε βιβλία.
- Χρησιμοποιήστε την πειθαρχία, για να καθοδηγήσετε και να προστατεύσετε το παιδί σας χωρίς τιμωρία, ώστε να μην αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του.
- Επαινέστε το παιδί σας για την καλή συμπεριφορά του και τις θετικές πράξεις του.
- Υποστηρίξτε το στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων. Ενθαρρύνετέ το να λύσει μόνο του προβλήματα, όπως απλές διαφωνίες με ένα άλλο παιδί.
- Προτρέψτε το να συμμετάσχει σε σχολικά αθλητικά γκρουπ ή να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες ένταξης σε ομάδες εθελοντισμού.

Πρώτα από όλα η ασφάλεια των παιδιών
Η αναγνώριση των σωματικών ικανοτήτων, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία, μπορεί να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο που ενέχει τραυματισμούς από πτώσεις και άλλα συναφή ατυχήματα. Έχετε υπόψιν, ότι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία τραυματισμού στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Για αυτό προτείνουμε τα εξής:
- Προστατέψτε το παιδί σας σωστά στο αυτοκίνητο, την ώρα που οδηγείτε, ακολουθώντας τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας.
- Μάθετε στο παιδί σας να κυκλοφορεί με ασφάλεια όταν περπατά, όταν οδηγεί το ποδήλατο του ή παίζει εκτός σπιτιού.
- Συζητήστε με το παιδί σας για το πως να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειάζεται.
- Επιτηρήστε το παιδί σας όταν ασχολείται με επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η αναρρίχηση.
- Κρατήστε, τα δυνητικά επιβλαβή εργαλεία και οικιακό εξοπλισμό, μακριά από το παιδί σας.
- Βεβαιωθείτε ότι κατανοεί τους κανόνες ασφάλειας, όταν βρίσκεται μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα και ότι το παρακολουθείτε πάντα όταν κολυμπά ή παίζει κοντά στο νερό.
Tips για υγιή παιδιά
- Οι γονείς μπορούν να κάνουν πιο υγιεινά τα σχολικά γεύματα του παιδιού. Συνεργαστείτε μαζί του και περιορίστε την πρόσβαση σε τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, στερεό λίπος και αλάτι, που πιθανόν να αγοράσουν εκτός του μεσημεριανού γεύματος.
- Εξασκήστε το παιδί σας σε υγιείς διατροφικές συνήθειες και σε κατάλληλες σωματικές δραστηριότητες. Προτρέψτε το να είναι ενεργό στο παιχνίδι και, ως γονείς, γίνετε πρότυπα υγιεινών διατροφικών μοντέλων, μέσω των οικογενειακών γευμάτων.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας, κάνει τουλάχιστον για μία ώρα κάποια σωματική δραστηριότητα καθημερινά.
- Κρατήστε την τηλεόραση έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας. Βάλτε του σαφή όρια, όσον αφορά στο χρόνο που εκτίθεται μπροστά σε οθόνες τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο.
- Βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί, σε καθημερινή βάση, ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, πάντα σε ήσυχο περιβάλλον. Για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, συνιστώνται 9 έως 12 ώρες συνολικά ανά εικοσιτετράωρο.
Είναι πολύ σημαντικό, να δοθείτε και να απολαύσετε στο έπακρο την ψυχική ολοκλήρωση που προσφέρει η δημιουργία μιας οικογένειας. Και μην ξεχνάτε, πως ευτυχισμένοι και αγαπημένοι γονείς είναι αυτοί, που έχουν ευτυχισμένα παιδιά.