Img
Ερέχθειο

Είμαι ο Βασίλης, από το Happy Kids radio και σας καλωσορίζω στους «Περιπάτους της αρχαίας Αθήνας» .

Είμαστε ήδη στην Ακρόπολη και κάνουμε περιήγηση σε σημαντικά μνημεία που ενέπνευσαν τον δυτικό πολιτισμό.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ελάτε να κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στο χρυσό αιώνα Περικλή! Είναι η περίοδος που γεννήθηκαν η δημοκρατία, οι τέχνες και τα γράμματα. Μείνετε μαζί μας γιατί στο τέλος της διαδρομής μας είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα νιώσετε υπέροχα που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!
Επόμενος προορισμός μας στην Ακρόπολη, το Ερέχθειο!
Το Ερέχθειο πήρε το όνομά του από έναν μυθικό βασιλιά της Αθήνας, τον Ερεχθέα που ήταν μισός άνθρωπος, μισός φίδι. Οι Αθηναίοι τον λάτρευαν εδώ πολλά χρόνια πριν από τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον ναό τόσο ξεχωριστό; Θα το μάθουμε αμέσως τώρα κάνοντας τη γνωστή και αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία!
Στα χρόνια του Περικλή, δηλαδή τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν άρχισε να χτίζεται ο ναός, έπρεπε να στεγάσει τη λατρεία δύο σημαντικών θεών: του Ποσειδώνα και της Αθηνάς. Το έδαφος που ήταν απότομο, έδωσε την ιδέα στους αρχιτέκτονες να μοιράσουν το ναό σε δύο επίπεδα. Το πάνω επίπεδο αφιερώθηκε στην Αθηνά και το κάτω επίπεδο, όπου μπορούσαν να τον επισκεφθούν μέσω μίας σκάλας, αφιερώθηκε στον Ποσειδώνα.

Ερέχθειο

Αλλά γιατί έπρεπε να αφιερωθεί ο ναός και στους δύο θεούς;
Γιατί έκαναν αγώνα μεταξύ τους, για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην πόλη. Ο Ποσειδώνας χτύπησε τη γη με την τρίαινά του και αμέσως πετάχτηκε αλμυρό νερό! Η Αθηνά χτύπησε το πόδι της και φύτρωσε μια ελιά. Οι κάτοικοι προτίμησαν το δώρο της Αθηνάς και έτσι η πόλη πήρε το όνομά της.
Θέλετε να δείτε πού έγινε ο αγώνας των δύο θεών; Κατεβείτε την απότομη σκάλα και κάντε το γύρω του ναού. Θα βρεθείτε σε ένα σημείο που μια μικρή ελίτσα ακουμπάει στο ναό. Εδώ ήταν το ιερό της Πανδρόσου, όπου έγινε ο αγώνας. Η ελιά που βλέπετε σήμερα, φυτεύτηκε πριν από 150 χρόνια περίπου από την τότε βασίλισσα των Ελλήνων, Σοφία.
Τι άλλο κάνει αυτόν το ναό τόσο ξεχωριστό; Μα οι πανέμορφες κόρες του φυσικά! Ήταν μια πρωτοτυπία του αρχιτέκτονα που μας εντυπωσιάζει ακόμη. Έδωσε μορφή στις κολώνες που κρατούσαν την οροφή και τις μετέτρεψε σε έξι όμορφα κορίτσια, με περίτεχνα χτενίσματα. Τα χέρια τους δεν σώζονται πια αλλά ξέρουμε ότι στο ένα χέρι κρατούσαν ένα μικρό άνθος, ενώ με το άλλο το φόρεμά τους.
Οι Κόρες αυτές ονομάστηκαν αργότερα Καρυάτιδες, από τα κορίτσια στο χωριό Καρυές της Λακωνίας, που χόρευαν με καλάθια στο κεφάλι τους προς τιμήν της θεάς Άρτεμης. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε, στους παραδοσιακούς χορούς του χωριού, κορίτσια να χορεύουν με καλάθια στο κεφάλι.
Οι πέντε Καρυάτιδες βρίσκονται πλέον στο Μουσείο Ακροπόλεως της Αθήνα. Η έκτη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, μετά από την διαρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Άγγλο Λόρδο Έλγιν. Στην αρχική τους θέση στο Ερέχθειο έχουν πλέον τοποθετηθεί πιστά αντίγραφα.

Ένας ακόμη λόγος που το Ερέχθειο ήταν το πιο ιερό σημείο της Ακρόπολης, είναι ότι μέσα σε αυτό φυλασσόταν το ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς, το ξόανο όπως λεγόταν, το οποίο έντυναν με πέπλο οι Αθηναίοι στη μεγάλη γιορτή της θεάς. Πίστευαν μάλιστα ότι το άγαλμα αυτό δεν το είχε φτιάξει χέρι ανθρώπου αλλά το είχε πετάξει ο ίδιος ο Δίας από τον ουρανό!
Ποιος κατοικούσε στο ναό; Ένα φίδι!

Λέγεται πως η θεά Αθηνά είχε το ερπετό πάντα μαζί της για να διώχνει το κακό. Το όνομά του ήταν «οικουρός όφις» και κατοικούσε στα υπόγεια του ναού. Οι Αθηναίοι για να το καλοπιάσουν, του έφερναν κάθε μήνα μία πίτα με μέλι…
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το μνημείο κάηκε από επιδρομές, έγινε εκκλησία, μετά παλάτι και πολύ αργότερα ανατινάχθηκε από οβίδα κατά την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους.
Αργότερα, το Ερέχθειο ήταν το πρώτο μνημείο που αναστηλώθηκε στο χώρο της Ακρόπολης.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio!

Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στη βόλτα μας και ειδικά την Άλκηστη Χαλικιά για τις πολύτιμες πληροφορίες της ξενάγησης που μας παρείχε. Μην παραλείψετε να απαντήσετε και στην ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Στον επόμενο περίπατο, θα ανακαλύψουμε το σύμβολο της Αθήνας, της αρχαίας Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, τον Παρθενώνα!

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img