fbpx
Cloud

Επιλέξτε το νερό για υγιεινή ενυδάτωση

Untitled-1
Untitled-2
Επιλέξτε το νερό για υγιεινή ενυδάτωση

Όλοι οι ζώντες οργανισμοί χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν. Μαζί με το γάλα, το νερό είναι η καλύτερη πόσιμη επιλογή για τα παιδιά. Γιατί; Είναι εξαιρετικά υγιεινό με μηδενικές θερμίδες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Είναι καλό για το σώμα – διατηρεί τις αρθρώσεις, τα οστά και τα δόντια υγιή, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος στην ενήλικη ζωή τους. Η καλή ενυδάτωση βελτιώνει τη διάθεση, τη μνήμη και την προσοχή των παιδιών. Επιπλέον, το νερό είναι πολύ οικονομικό και πολύ φθηνότερο από τα αθλητικά ποτά, τα αναψυκτικά και τους χυμούς.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε την οικογένειά σας να επιλέγει  το νερό.

Πόσο νερό χρειάζονται τα παιδιά;

Περίπου στους 6 μήνες, τα μωρά μπορούν να έρθουν σε επαφή με το νερό. Χρειάζονται μόνο γύρω στα 120-140 ml ημερησίως μέχρι να γίνουν ενός έτους, επειδή τα υπόλοιπα υγρά τους προέρχονται από το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα σε σκόνη.

Για να παραμείνουν καλά ενυδατωμένα, τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών χρειάζονται περίπου 4 φλιτζάνια ροφημάτων την ημέρα, τα οποία περιλαμβάνουν νερό ή γάλα. Αυτό αυξάνεται για τα μεγαλύτερα παιδιά σε περίπου 5 φλιτζάνια για παιδιά 4-8 ετών και 7-8 φλιτζάνια για μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το παιδί και μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριότητας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η ζέστη και η υγρασία.

Πώς να βοηθήσετε την οικογένειά σας να επιλέγει νερό

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δελεάσετε όλους στην οικογένεια να πίνουν υγιεινά και να παραμείνουν ενυδατωμένοι όλη την ημέρα. Το να αποτελείτε εσείς ένα καλό πρότυπο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το νερό μέρος της ρουτίνας των παιδιών σας και να τα συνηθίσετε να πίνουν νερό πριν διψάσουν.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να γίνει η επιλογή του νερού πιο διασκεδαστική :

 • Ρίξτε στο νερό λεμόνι, μούρα, αγγούρι ή μέντα για λίγη πρόσθετη γεύση. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε την οικογένεια να επιστρέφει στην κανάτα για να ξαναπιεί νερό.
 • Να έχετε διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – και υπάρχουν πολλά από αυτά.Μερικά από τα καλύτερα λαχανικά για να διαλέξετε είναι το αγγούρι, τα κολοκυθάκια, το μαρούλι iceberg, το σέλινο και η ντομάτα.Στα topφρούτα είναι το καρπούζι, το πεπόνι, οι φράουλες, τα βατόμουρα και το γκρέιπφρουτ.
 • Παγώστε φρούτα μέσα σε παγάκια.Συνοδεύουν τα ποτά σε οποιοδήποτε τραπέζι και τα μικρά παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στο να γεμίσουν τις παγοκύστες.
 • Δελεάστε τα παιδιά με ξεχωριστά μπουκάλια ή κούπες νερού.Είτε πρόκειται για ένα ατομικό αθλητικό μπουκάλι είτε για μια εντυπωσιακή κούπα με ομπρέλα ή στροβιλιζόμενο καλαμάκι, ή προσθήκη μιας εορταστικής πινελιάς μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να πίνουν συχνότερα νερό.
 • Φτιάξτε τα δικά σας παγάκια με χυμό φρούτων για απογευματινή δροσιά.Κάντε διασκεδαστική αυτή την οικογενειακή δραστηριότητα χρησιμοποιώντας μικρά χάρτινα ποτήρια.Αφήστε τα παιδιά σας να τα διακοσμήσουν πριν τα γεμίσουν ή ψάξτε παγοκύστες με διασκεδαστικά σχήματα και χρώματα.

Περιορισμοί στα ροφήματα

Το νερό και το γάλα είναι τα ροφήματα που χρειάζονται τα παιδιά. Μην πιστεύετε λοιπόν όλες τις διαφημίσεις που βλέπετε σχετικά με άλλα ροφήματα που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά. Αυτά περιέχουν συνήθως πολύ περισσότερη ζάχαρη από ό,τι χρειάζονται τα παιδιά την ημέρα και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία τους.

 Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε:

 • Ζαχαρούχα ποτά: Βάλτε έναν κανόνα: όχι ροφήματα με ζάχαρη για τα παιδιά σας κάτω των 2 ετών. Προσπαθήστε να τα περιορίσετε και για τα μεγαλύτερα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε αυτά περιλαμβάνονται αθλητικά ποτά, κοκτέιλς με χυμούς, αναψυκτικά, λεμονάδα και ζαχαρούχο νερό. Αυτά τα ροφήματα αποθαρρύνουν τη συνήθεια των παιδιών να πίνουν σκέτο νερό και μπορούν να προσθέσουν  «άχρηστες θερμίδες» στη διατροφή τους. Επίσης, μπορούν να αφήσουν τα παιδιά σας λιγότερο πεινασμένα για τα θρεπτικά τρόφιμα που πραγματικά χρειάζονται. Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, οδοντικά προβλήματα, διαβήτη και πολλά άλλα.

 

 • Χυμός: Ακόμη και ο 100% χυμός πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένος. Ενώ μπορεί να περιέχει κάποιες βιταμίνες, είναι πλούσιος σε ζάχαρη και θερμίδες και χαμηλός σε υγιεινές ίνες που βρίσκονται στα ολόκληρα φρούτα. Λόγω της γλυκιάς γεύσης του, από τη στιγμή που τον προσφέρετε στα παιδιά, μπορεί να είναι δύσκολο να τα πείσετε να πίνουν σκέτο νερό. Έχετε υπόψη σας αυτές τις ποσότητες:

 

 • Τα παιδιά που είναι κάτω του ενός έτους, δεν πρέπει να πίνουν καθόλου χυμό.

 

 • Τα παιδιά 1-3 ετών δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο χυμό από 120ml.

 

 • Για μεγαλύτερα παιδιά, ο χυμός συνιστάται μόνο εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα ολόκληρα φρούτα.Παιδιά ηλικίας 4–6 ετών, όχι περισσότερο από 120-180ml την ημέρα και για παιδιά ηλικίας 7–18 ετών, όχι περισσότερο από 240ml την ημέρα.

 

 • Γάλα με γεύσεις: Παρόλο που μπορούν να ωφεληθούν από το ασβέστιο και τις βιταμίνες που βρίσκονται στο γάλα, το γάλα με κάποια γεύση μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο σε ζάχαρη. Αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα θα πρέπει να αποφεύγονται για να αποθαρρύνεται η προτίμηση των παιδιών για γλυκές γεύσεις, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την προτίμησή τους στο κανονικό γάλα.

 

 • Ροφήματα με στέβια ή τεχνητά γλυκαντικά: Επειδή οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών από τη στέβια και τα τεχνητά γλυκαντικά δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως ακόμη, είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτά τα ποτά. Αντίθετα, να έχετε πάντα νερό άμεσα διαθέσιμο για να ενθαρρύνετε τα παιδιά για υγιή ενυδάτωση.

Σημάδια αφυδάτωσης

Ακόμη και με τις καλύτερες συνήθειες και προθέσεις, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της αφυδάτωσης, ώστε να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε γρήγορα.

Τα βρέφη 0-6 μηνών πρέπει να πίνουν μόνο μητρικό γάλα ή βρεφικό γάλα σε σκόνη. Δεν συνιστάται επιπλέον νερό σε αυτή την ηλικία. Γύρω στους 6 μήνες, μπορούν να προστεθούν συμπληρωματικές τροφές και μικρές ποσότητες νερού. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετά υγρά, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας. Τα πιο εμφανή συμπτώματα αφυδάτωσης σε αυτή την ηλικία είναι:

 • Λιγότερες βρεγμένες πάνες, με το συνήθη αριθμό να είναι από 6 έως 8 ημερησίως
 • Υπερβολική υπνηλία
 • Βυθισμένο μαλακό σημείο στο κεφάλι του μωρού (fontanelle).
 • Kλάμα χωρίς δάκρυα

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι περισσότερο σε θέση να σας πουν πώς αισθάνονται. Ωστόσο, είναι ακόμα απαραίτητο να τα προσέχετε, καθώς τα παιδιά που παίζουν συχνά δυσκολεύονται να σταματήσουν. Τα συμπτώματα στα μεγαλύτερα παιδιά περιλαμβάνουν:

 • Ξηρά χείλη ή κολλώδες στόμα
 • Λιγότερη ούρηση ή σκουρόχρωμα ούρα – θυμηθείτε ότι τα ούρα πρέπει να είναι πολύ ανοιχτό κίτρινο, σχεδόν διαυγή
 • Νύστα και ευαισθησία
 • Ερυθρό δέρμα

Στους εφήβους, η αφυδάτωση είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, ειδικά αν κάνουν προπονήσεις υψηλής έντασης ή βαριές ομαδικές εργασίες. Τα πιο κοινά σημάδια για αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι:

 • Ξηρά χείλη ή στόμα
 • Λιποθυμία
 • Κράμπες
 • Δίψα
 • Σκούρα ή λιγότερα ούρα
 • Πονοκέφαλος
 • Ταχυπαλμία
 • Ερυθρό δέρμα
 • Αίσθημα υπερβολικής ζέστης ή κρύου

Πως να μείνετε  ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια άσκησης ή ζέστης

Οι διαφορετικές δραστηριότητες είναι μια σημαντική επιλογή τρόπου ζωής για κάθε μέλος της οικογένειας. Αλλά κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή άλλων σωματικών δραστηριοτήτων, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον νερό για να αποτρέψει την αφυδάτωση. Για παράδειγμα, όταν συμμετέχει σε αθλήματα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις ή τους αγώνες.

Όταν ασκούνται έντονα ή ιδρώνουν, τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών πρέπει γενικά να πίνουν περίπου 90-240ml νερό κάθε 20 λεπτά για να παραμείνουν ενυδατωμένα. Οι έφηβοι πρέπει να πίνουν περίπου 1-1,5 lt την ώρα. Είναι χρήσιμο να παραμένουν καλά ενυδατωμένοι τις ημέρες και ώρες πριν από την έναρξη της έντονης δραστηριότητας. Το παιχνίδι στο πάρκο μπορεί να μην έχει το ίδιο επίπεδο έντασης, αλλά  εάν το παιδί σας ιδρώνει  βεβαιωθείτε ότι αντικαθιστά επαρκώς τα υγρά.

Εάν η έντονη άσκηση εκτείνεται πέρα από 1 ώρα την ημέρα ή το παιδί σας ιδρώνει πολύ, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες.

Ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη

Εάν τα παιδιά σας πραγματικά αφυδατωθούν ή καταπονηθούν στη ζέστη, κινδυνεύουν να υποστούν θερμική εξάντληση και θερμοπληξία. Δείτε πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά.

 • Η θερμική εξάντληση προκύπτει από την υπερβολική εφίδρωση, που προκαλεί αφυδάτωση και αύξηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος. Εάν συμβεί αυτό, μετακινήστε το παιδί σας μακριά από το φως του ήλιου σε δροσερό μέρος, ενυδατώστε το με δροσερό νερό, φορέστε του δροσερά ρούχα και χρησιμοποιήστε κρύες πετσέτες ή παγοκύστες για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός του. Για να είστε ασφαλείς, εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
 • Θερμοπληξία. Μερικές φορές η θερμοπληξία ονομάζεται ηλίαση και είναι η πιο σοβαρή. Συμβαίνει όταν το σώμα υπερθερμαίνεται σε σημείο που αρχίζει να σβήνει. Εάν το παιδί σας δείχνει μπερδεμένο ή δεν ανταποκρίνεται, έχει γρήγορο σφυγμό ή πυρετό, απαιτείται άμεση ιατρική περίθαλψη.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την αφυδάτωση ή μια ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη, μη διστάσετε να καλέσετε τον παιδίατρό σας. Εάν το παιδί σας γίνει εξαιρετικά ληθαργικό ή δεν ανταποκρίνεται, κάνει εμετό, σταματά να ιδρώνει ή παραπονιέται για σοβαρό κοιλιακό πόνο καλέστε το Πρώτων Βοηθειών. Αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι λιγότερο συχνές, η γρήγορη βοήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Θυμηθείτε:

Η σωστή ενυδάτωση κάνει το σώμα και το μυαλό να λειτουργούν αποτελεσματικά και τα παιδιά να νοιώθουν δυνατά. Σερβίρετε νερό με τα γεύματα και τα σνακ και αφιερώστε λίγα λεπτά για να ετοιμάσετε μπουκάλια με νερό που θα πάρετε μαζί σας όταν βγαίνετε έξω με την οικογένειά σας. Γίνετε εσείς παράδειγμα για τα παιδιά σας ώστε να τα παροτρύνετε να επιλέγουν πρώτα το νερό, χτίζοντας έτσι υγιεινές συνήθειες που θα αποδίδουν οφέλη για μια ζωή!

error: