fbpx
Cloud

Διατροφολόγος του Harvard συστήνει 6 Brain Foods

Διατροφολόγος του Harvard συστήνει 6 brain foods που βοηθούν στην «εξυπνάδα και συγκέντρωση» των παιδιών

Στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μπαίνουν τα θεμέλια για την υγεία του εγκεφάλου . Μελέτες δείχνουν ότι η θρεπτική διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία είναι το κλειδί για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ευζωίας ενός παιδιού και οι τροφές που καταναλώνει μπορούν να επηρεάσουν τη νοημοσύνη, την ιδιοσυγκρασία, τις κινητικές δεξιότητες και τη γλωσσική του ανάπτυξη.

Η διατροφολόγος/ψυχίατρος του Harvard, Dr U. Naidoo αναφέρει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο, χολίνη και βιταμίνες Α, Β12 και D, υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη συμπεριφορά και τη μάθηση. Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα είναι επίσης βασικό στοιχείο.

Τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιότροπα, οπότε οι γονείς θα πρέπει να γίνουν δημιουργικοί.

Ακολουθούν έξι τροφές, ωφέλιμες για τον εγκέφαλο, που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να παραμείνουν έξυπνα και συγκεντρωμένα:

1. Superfood smoothies

Τα smoothies είναι ένας γευστικός τρόπος για να συμπεριλάβετε πολλά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του παιδιού σας – και μάλιστα να αποκρύψετε τροφές που κανονικά μπορεί να μην τις θέλουν. Μπορείτε ακόμη και να τα ονομάσετε “μιλκσέικ”.

Για το καλύτερο smoothie με superfoods, προσθέστε φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, όπως σπανάκι ή λάχανο, μαζί με σπόρους chia ή καρύδια για φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Στη συνέχεια, ρίξτε ένα αβοκάντο για υγιεινά λιπαρά και βατόμουρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Η προσθήκη απλού, μη ζαχαρούχου γιαουρτιού, μπορεί επίσης να αυξήσει την κρεμώδη υφή του smoothie σας, τα επίπεδα πρωτεΐνης και τα υγιή για το έντερο προβιοτικά, που ενισχύουν τη διάθεση.

2. Σπιτικές τηγανιτές “πατάτες” λαχανικών

Η κατανάλωση μιας πολύχρωμης ποικιλίας λαχανικών είναι τόσο σημαντική για τη λήψη αρκετών φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών, καθώς και για την προάσπιση τόσο της υγείας του εντέρου όσο και της ψυχικής υγείας.

Οι φριτέζες αέρος προσθέτουν μια τραγανή υφή στο φαγητό χωρίς βαθύ τηγάνισμα. Χρησιμοποιήστε την για να φτιάξετε “πατάτες τηγανιτές” από κολοκυθάκια, καρότα ή πράσινα φασολάκια.

Στη συνέχεια, προσθέστε στα λαχανικά μια πρέζα μαύρο πιπέρι και κουρκουμά, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανό ή θυμάρι για να προσθέσετε γεύση.

3. Σπιτικό χούμους

Τα όσπρια είναι υγιεινές, φυτικές πηγές σιδήρου, ψευδαργύρου, πρωτεΐνης και φυτικών ινών, που ωφελούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Το σπιτικό χούμους είναι ένας έξυπνος τρόπος για να συμπεριλάβετε τα όσπρια στη διατροφή του παιδιού σας. Μπορεί να σερβιριστεί με πολλούς τρόπους, όπως σαν ντιπ σε συνδυασμό με φέτες μήλου, μπαστουνάκια καρότου ή αγγουριού, σελινόριζα σε λεπτές φέτες κλπ.

Η προσθήκη χρώματος στο χούμους σας μπορεί να το κάνει πιο ελκυστικό στα παιδιά. Σκεφτείτε: ένα φωτεινό πορτοκαλί χούμους καρότου ή ένα βαθύ μωβ χούμους παντζαριού που θα το διακοσμήσετε από πάνω με ένα τερατάκι που θα φτιάξετε από λαχανικά.

4. Σολομός

Η γνωριμία του παιδιού σας με το ψάρι σε μικρή ηλικία, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να το απολαμβάνει και να τρώει πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά και πλούσιες σε βιταμίνες για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο σολομός είναι αρκετά μαλακός και χωρίς κόκκαλα για τα μικρά παιδιά, ενώ αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12 και ωμέγα-3, που ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την πιο χαρούμενη διάθεση.

5. Αυγά

Τα ολόκληρα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, D και Β12 που ενισχύουν τον εγκέφαλο, καθώς και χολίνης. Η χολίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μικρά παιδιά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μακροχρόνια μνήμη.

Συνιστώνται τα αυγά ελευθέρας βοσκής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα αβγά ελευθέρας βοσκής μπορούν να έχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης Ε και σχεδόν τριπλάσια ποσότητα ωμέγα-3 σε σχέση με τα αβγά των εκτροφείων.

6. Κεφτεδάκια

Βάλτε στα κρυφά μερικές ισχυρές φυτικές ίνες και θρεπτικά λαχανικά στη διατροφή του παιδιού σας μέσω των κεφτέδων.

Ξεκινήστε με μια βάση από φασόλια, φακές ή κιμά γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής. Στη συνέχεια, προσθέστε τεμαχισμένο σπανάκι ή τριμμένο κολοκυθάκι.

Χρησιμοποιήστε λιναρόσπορο για να δέσετε τα υλικά για πρόσθετα ωμέγα-3 και προσθέστε τα μπαχαρικά σας. Το ψήσιμο των κεφτέδων στο φούρνο ή σε ψησταριά, αντί για το τηγάνισμα, είναι ο πιο υγιεινός τρόπος.

error: