5 Οφέλη του αβοκάντο για την υγεία των παιδιών
Τα αβοκάντο είναι κάτι περισσότερο από μια εξαιρετική πρώτη τροφή για τα παιδιά. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να τρώνε αβοκάντο για την διατήρηση της καλής τους υγείας.
Με 20 βιταμίνες και μέταλλα, υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική τροφή για τα παιδιά σας. Είναι ένα φρούτο με σαρκώδη υφή που μπορείτε να το σερβίρετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σαν κυρίως φαγητό, σαν ντιπ ή σαν επιδόρπιο.
Τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, είναι απαραίτητα στη διατροφή του παιδιού σας εκτός κι αν ο παιδίατρος σάς συστήσει κάτι διαφορετικό. Τα λιπαρά και η χοληστερόλη παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, οπότε μια διατροφή που τα περιλαμβάνει, είναι απαραίτητη!
5 Λόγοι για τους οποίους τα αβοκάντο είναι ευεργετικά για τα παιδιά
Χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο- ωστόσο, περιέχει πολύ λίγη ζάχαρη. Η ζάχαρη που υπάρχει στο αβοκάντο δεν είναι επεξεργασμένη το ίδιο με την ζάχαρη που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά αντίθετα θεωρείται ως φυτοχημική ουσία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη διαχείριση του βάρους. Η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχει είναι μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο φρούτο και ανέρχεται σε περίπου 0,2 γραμμάρια ζάχαρης σε μισό αβοκάντο.
Υγιεινά λιπαρά
Τα παιδιά χρειάζονται λιπαρά στη διατροφή τους, ιδίως στην αρχή της ζωής τους, για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τα αβοκάντο περιέχουν συγκεκριμένα υγιεινά λιπαρά που ονομάζονται μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα λίπη παίζουν ρόλο στις ορμόνες, στον ιστό του νευρικού συστήματος και βοηθούν τα μικρά σας να αισθάνονται χορτάτα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι αποτελεσματικά στη μείωση της κακής χοληστερόλης ή “LDL” και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης ή “HDL”, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Μάλιστα, αυτό που φάνηκε σε μία πρόσφατη μελέτη που έγινε από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία είναι ότι:
- Η υψηλή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών που προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει έως και 16% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες αυτών.
- Η αντικατάσταση μονοακόρεστων λιπαρών που προέρχονται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης με μονοακόρεστα λιπαρά που συναντάμε σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσους έως και 21%.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες αποτελούν περίπου το 80% του αβοκάντο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τα μικρά σας να επιτύχουν τους στόχους επαρκούς πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για να βοηθούν τα παιδιά σας να παραμένουν χορτάτα, να έχουν υγιή πέψη (να κάνουν κανονικά κακάκια!) και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη.
Περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα
Τα αβοκάντο περιέχουν 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Ε και C, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που συνεργάζονται για να ωφελήσουν η μία την άλλη. Μερικές άλλες βιταμίνες που θα βρείτε είναι η βιταμίνη Α, η θειαμίνη, το φολικό οξύ και η νιασίνη, οι οποίες είναι όλες σημαντικές για τη συνολική υγεία των παιδιών.
Τα αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο, είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών και βρίσκονται φυσικά στο αβοκάντο!
Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Ένα φυσικό συστατικό (λίπος) που βρίσκεται στο αβοκάντο είναι απαραίτητο για την καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών, ειδικά των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K) και των αντιοξειδωτικών.
Περιεκτικότητα του αβοκάντο σε θρεπτικά συστατικά
Ακολουθεί η ανάλυση ανά μισό αβοκάντο.
Πρωτεΐνη| 2g
Υδατάνθρακες | 9g
Υγιεινά λιπαρά | 15g
Φυτικές ίνες | 7g
Βιταμίνη C | 6mg
Βιταμίνη Ε | 1,34mg
Βιταμίνη Κ | 14,3mg
Βιταμίνη Α | 126 mg
Ασβέστιο | 12mg
Κάλιο | 487mg