Χτίζοντας ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον
5 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ
Οι ζωές των παιδιών επικεντρώνονται στις οικογένειές τους. Εκεί μαθαίνουν πως να γίνουν ξεχωριστά άτομα και πως να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
Για να πετύχουν τα παιδιά, χρειάζονται ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον.
Πώς είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε αυτό το περιβάλλον στη βιασύνη της σύγχρονης ζωής; Οι γονείς έχουν καριέρα, τα παιδιά έχουν σχολείο και η τεχνολογία από την οποία εξαρτόμαστε αλλάζει με την ταχύτητα του φωτός.
Η οικογενειακή ζωή δεν χτίζεται σε μια μέρα. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα 5 πρακτικά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον.
Βήμα 1: Επικοινωνήστε
Μιλήστε για όλα
Τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να σας μιλήσουν για οτιδήποτε. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ταμπού. Πρέπει να σας θεωρούν σαν ένα ασφαλές μέρος για να έρθουν για πληροφορίες και συμβουλές.
Μη μιλάτε μόνο: Ακούστε
Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή και άνετα. Ακούστε τα και δώστε τους την πλήρη προσοχή σας, ώστε να το νοιώσουν ότι τα ακούτε και τα εκτιμάτε. Προσπαθήστε να μην τα διακόπτετε. Είναι καλύτερα να ακούσετε πρώτα και να μιλήσετε μετά.
Μην παίζετε το ρόλο του νομοθέτη
Όταν πρέπει να πείτε «Όχι», εξηγήστε γιατί. Δώστε έναν λόγο για την απόφασή σας και να είστε έτοιμοι να τη συζητήσετε. Το “επειδή το λέω εγώ” είναι επιτακτικό και δεν βοηθά στη δημιουργία ενός θετικού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Μιλήστε για τα συναισθήματα
Προσπαθώντας να κρύψετε τα συναισθήματά σας από τα παιδιά σας θα τα μπερδέψετε. Δεν χρειάζονται τις λεπτομέρειες για προβλήματα των ενηλίκων. Αλλά μπορείτε να τα ενημερώσετε όταν είστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή αισθάνεστε καταβεβλημένοι. Μιλώντας για τα συναισθήματά σας, αυτό δείχνει στα παιδιά σας ότι όλοι έχουν συναισθήματα και μεθόδους για το πώς να τα αντιμετωπίσουν.
Και μην λέτε εσείς στα παιδιά σας πώς νιώθουν. Με το να τους λέτε πράγματα όπως «Δεν είσαι πληγωμένος» ή «Μια χαρά είσαι», τα μαθαίνει να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και να τα στοιβάζουν μέσα τους.
Χτίστε δεξιότητες επικοινωνίας
Δημιουργείστε καλή επικοινωνία με τα παιδιά σας. Θα μάθουν περισσότερα παρατηρώντας σας παρά από αυτά που λέτε. Λάβετε υπόψη σας αυτά τα σημεία:
Μην υποθέτετε ότι γνωρίζετε τι εννοεί το παιδί σας. Ελέγξτε, τι πραγματικά το ενοχλεί.
Αποφύγετε την κριτική, τον σαρκασμό και την κατηγορία.
Να είστε συγκεκριμένοι. Μην μιλάτε γενικά.
Αντιμετωπίστε ένα πρόβλημα τη φορά.
Επιτεθείτε στο πρόβλημα, όχι στο παιδί.
Βήμα 2: Δείξτε αγάπη και εκτίμηση
Όλοι πρέπει να αγαπούν και να αγαπιούνται. Δείξτε την αγάπη σας σε όλους στην οικογένεια, με μεγάλους και μικρούς τρόπους κάθε μέρα. Να λέτε συχνά «σ’ αγαπώ».
Χρησιμοποιήστε το άγγιγμα για να δείξετε αγάπη. Μοιραστείτε τη στοργή με τον σύντροφό σας και τα παιδιά σας με αγκαλιές και φιλιά.
Θυμηθείτε να επαινείτε εκεί που πρέπει. Ενισχύστε με θετικά σχόλια αυτό που τα παιδιά σας κάνουν καλά. Συγχαρείτε τα για τα επιτεύγματά τους, μεγάλα ή μικρά. Και δείξτε στα παιδιά σας πώς να δέχονται κομπλιμέντα, με ευγένεια.
Δείξτε ότι εκτιμάτε την οικογένειά σας. Η εκτίμηση ενισχύει την αυτοεκτίμηση και παρακινεί τη θετική συμπεριφορά.
Αντιμετωπίστε την οικογένειά σας σαν να είναι οι καλύτεροί σας φίλοι. Θυμηθείτε τα γενέθλια και τις ειδικές περιστάσεις. Βρείτε χρόνο για να διασκεδάσετε μαζί.
Βήμα 3: Σεβαστείτε ο ένας τον άλλον
Όλοι αξίζουν σεβασμό σε ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον. Να τον περιμένετε από τα παιδιά σας και να τους τον μαθαίνετε με τον τρόπο που τους συμπεριφέρεστε.
Συμπεριφορά με σεβασμό
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μιλούν και να συμπεριφέρονται στους άλλους με σεβασμό χωρίς προσβολές, χωρίς φωνές και χωρίς βία. Το να φύγετε από το δωμάτιο δεν προσφέρει πολλά ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα.
Αλλά ο σεβασμός είναι αμφίδρομος
Είστε ενήλικες και θέλετε να προστατέψετε τα παιδιά σας. Νομίζετε ότι ξέρετε καλύτερα και τις περισσότερες φορές ισχύει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα προσβάλλετε ή να τα πατρονάρετε ή να τους φωνάζετε. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Ο σεβασμός στα παιδιά σας χτίζει την αυτοπεποίθησή τους.
Σεβασμός στις Διαφορές
Κάθε παιδί είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Ένα παιδί μπορεί να είναι αθλητικό. Ένα άλλο είναι βιβλιοφάγο και ένα άλλο λατρεύει να χορεύει. Κάποιο άλλο προτιμά να πάει για ψάρεμα από οτιδήποτε άλλο. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται ότι τον εκτιμούν για αυτό που τον κάνει μοναδικό. Χωρίς συγκρίσεις.
Ρύθμιση ορίων
Μαθαίνοντας στα παιδιά τα όριά σας και δείχνοντάς τους πώς να θέτουν τα δικά τους, αυτό τους δίνει μια ασφαλή αφετηρία για να αρχίσουν να μαθαίνουν τον κόσμο.
Θέστε λογικούς κανόνες, όπως να είναι καθαρά, να είναι ευγενικά ή να πάνε για ύπνο στις 9:00 μ.μ. Καθορίστε τους κανόνες με σαφήνεια και εφαρμόστε τους δίκαια, με την κατάλληλη ευελιξία όταν προκύπτουν νέες καταστάσεις ή καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά σας.
Τα όρια επιτρέπουν στα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή. Η γρήγορη και συνεπής εφαρμογή τους, τα βοηθά να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η ζωή.
Βήμα 4: Συνεργαστείτε
Οι οικογένειες λειτουργούν πιο ομαλά όταν όλοι συμμετέχουν. Η συνεργασία δημιουργεί στενότερες σχέσεις και πίστη στην οικογένεια.
Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να παίζουν και να νοιώθουν παιδιά, αλλά έχουν και υποχρεώσεις. Σχολείο και μικροδουλειές για αρχή και περισσότερες ευθύνες καθώς μεγαλώνουν. Ακόμη και ένα νήπιο μπορεί να μαζέψει τα παιχνίδια του πριν πάει για ύπνο.
Κάντε τις προσδοκίες σας λογικές και ρεαλιστικές. Mερικές φορές βέβαια η γονική παρέμβαση λειτουργεί καλύτερα. Πολλοί από εμάς, για παράδειγμα, ευχόμασταν οι γονείς μας να μας είχαν κάνει να εξασκούμαστε περισσότερο στο πιάνο.
Η εργασία και το παιχνίδι με τα παιδιά σας τους λέει ότι πιστεύετε σε αυτά και τις ικανότητές τους. Το να τους δίνεται ένα πρότυπο για το πώς να δουλεύουν σκληρά και να παίζουν έντονα, τα παρακινεί να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο.
Βήμα 5: Περάστε χρόνο μαζί
Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να προγραμματίζουν καθημερινά χρόνο για να βρίσκονται μαζί σαν οικογένεια. Το δείπνο είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μοιραστείτε και να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες όλων. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που δειπνούν με τις οικογένειές τους έχουν καλύτερη συμπεριφορά και τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο.
Ο σύντομος χρόνος που μπορεί να περάσετε με τα παιδιά σας, ακόμα κι αν είναι σε κάτι εντυπωσιακός, δεν υποκαθιστά τη συνεχή, καθημερινή σύνδεση. Ο χρόνος με την οικογένεια βοηθά όλη την οικογένεια να αναπτύξει ενότητα και ταυτότητα. Βοηθά στην αποφυγή της μοναξιάς και αποτρέπει την αποξένωση.
Φυσικά, η δημιουργία καλών αναμνήσεων απαιτεί χρόνο και επανάληψη. Αλλά ο ευτυχισμένος χρόνος που περνάτε όλοι μαζί δεν πάει ποτέ χαμένος.
Συνδυάστε, όσο το δυνατόν καλύτερα, αυτά τα πέντε πρακτικά βήματα στην καθημερινή σας οικογενειακή ζωή. Η επικοινωνία, η επίδειξη στοργής και εκτίμησης, ο αμοιβαίος σεβασμός, η συνεργασία και ο οικογενειακός χρόνος, θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον.