fbpx
Cloud

Ας μιλήσουμε για το νερό

Ας μιλήσουμε για το νερό

Αγαπητοί γονείς και παιδιά, γεια σας, είμαι ο Βασίλης και βρισκόμαστε έξω από την πόλη για να κάνουμε μία βόλτα στη φύση. Είμαστε σε ένα καταπράσινο δάσος και απολαμβάνουμε τη διαδρομή μας κάτω από τα ψηλά δέντρα. Ακούμε τον ήχο των πουλιών και καθώς περπατάμε προτείνω να καθίσουμε δίπλα σε ένα ρυάκι για να ακούσουμε τον ήχο του νερού. Τι καλύτερο από αυτό το σημείο, για να μιλήσουμε για το νερό. Ας αρχίσουμε από μια βασική επισήμανση. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό, είναι απαραίτητο για τη ζωή, και παίζει σπουδαίο ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Όταν ο οργανισμός μας είναι ενυδατωμένος, τα πάντα λειτουργούν, από τα όργανα του σώματος μέχρι τη διάθεση μας. Όλα λοιπόν δείχνουν, πόσο σημαντικό είναι να πίνουμε κάθε μέρα νερό και πόσο αυτό είναι απαραίτητο. Σε αυτή τη βόλτα μας, έχω τη χαρά να φιλοξενώ τη Μαρία Βοϊτσίδου, κλινική διαιτολόγο και διατροφολόγο.

Γεια σου Μαρία, σε ευχαριστούμε που βρίσκεσαι μαζί μας..

Χαίρετε και από μένα, να πω και εγώ με τη σειρά μου, ότι είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ, καθώς το πρόγραμμα και τα τραγούδια του happykidsradio,gr συντροφεύουν με πολύ ευχάριστο τρόπο, τις μέρες και τις νύχτες μας.

Η μουσική θα συντροφεύει και αυτή μας τη βόλτα.  Μαρία, έχουμε συναντηθεί, για να μιλήσουμε για τη σημασία του νερού και την επίδραση του στην υγεία μας. Σωστά;

Πολύ σωστά.. Το νερό ή αλλιώς το λίκνο της ζωής, όπως λέει μια πολύ ωραία έκφραση που έχω διαβάσει, δεν είναι σημαντικό μόνο για να ικανοποιήσει τη δίψα μας, αλλά έχει καθοριστικό ρόλο για πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας. Παραδείγματος χάριν, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μας, είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, αλλά και το γαστρεντερικό μας σύστημα. Επίσης, βοηθάει στο να αποβάλλουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, βοηθάει στην πέψη των τροφίμων και στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων και σε πολλά, πολλά άλλα.

Άρα λοιπόν, από ότι καταλαβαίνω, εφόσον είναι τόσο καθοριστικός ο ρόλος του νερού στην υγεία μας, θα είναι και υψηλές οι ανάγκες του.

Νομίζω με τόσα που αναφέραμε για το νερό και τον πολυδιάστατο ρόλο του, είναι πολύ λογική αυτή η παραδοχή. Όντως, οι ανάγκες μας σε νερό είναι υψηλές αλλά εξαρτώνται από την ηλικία μας. Αν ένα παιδάκι είναι περίπου 1-6 ετών, χρειάζεται μέσα στην ημέρα περίπου 90-100 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή, αν αυτό το παιδάκι αν είναι περίπου 30 κιλά, χρειάζεται περίπου 2,5-3 λίτρα για να καλύψει τις ανάγκες του σε νερό. Από την άλλη, ένας ενήλικας, χρειάζεται 30-35 ml νερό ανά κιλό σωματικού σωματικού βάρους μέσα στην ημέρα, δηλαδή , αν αυτός ο άνθρωπος, είναι περίπου 60-70 κιλά, χρειάζεται 1,8-2 λίτρα νερό μέσα στην ημέρα. Άρα οι ανάγκες των παιδιών σε νερό, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ πιο υψηλές από τις ανάγκες των ενηλίκων.

Είναι όμως όλα τα νερά ίδια; Έχουν την ίδια ποιότητα; Δηλαδή, αρκεί να πίνουμε νερό ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ή πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα νερά ίδια, ούτε όλα τα νερά έχουν την ίδια ποιότητα.

Για να πούμε ότι ένα νεράκι έχει υψηλή ποιότητα, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Π.χ., θα πρέπει το νεράκι που πίνουμε να είναι ακατέργαστο, φυσικό και με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Θα πρέπει επίσης να είναι μικροβιολογικά καθαρό, να μην έχει μικροβιολογικό φορτίο, θα πρέπει να έχει ph>7, ώστε να διατηρείται σταθερή η οξεοβασική ισορροπία, δηλαδή θα πρέπει πίνοντας αυτό το νεράκι να διατηρείται σταθερό το εσωτερικό περιβάλλον του σώματος μας. Τέλος και ίσως για μένα το πιο σημαντικό, θα πρέπει το νεράκι μας, να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.

Χαμηλό σε νιτρικά άλατα; Τι είναι τα νιτρικά άλατα;

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα είναι οι χημικές ενώσεις που παράγονται από το ίδιο μας το σώμα και βρίσκονται φυσικά μέσα στο νερό, στα τρόφιμα και στο χώμα.

Γιατί όμως θέλουμε το νεράκι που πίνουμε να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά και νιτρώδη; Ας τα πάρουμε ένα-ένα: Τα νιτρικά άλατα από μόνα τους, δεν είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Ωστόσο, όταν εισέρχονται στο σώμα μας, μπορεί να αντιδράσουν με ένζυμα του οργανισμού μας και να μετατραπούν σε νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορεί να γίνουν επιβλαβή.

Γιατί μπορεί να είναι τα νιτρώδη επιβλαβή;

Διότι όταν αυτά με τη σειρά τους, εισέρχονται στο σώμα μας, αντιδρούν με τις αμίνες μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι πολύ επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό μας.

Μαρία, γιατί τα νιτρώδη άλατα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας;

Τα νιτρώδη άλατα λοιπόν, όπως προανέφερα, μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, τα νιτρώδη άλατα όταν καταλήγουν στο στομάχι, είπαμε ότι μπορεί να σχηματίσουν τις νιτροζαμίνες, μπορεί δηλαδή να συμβάλλουν στην εμφάνιση διάφορων τύπων καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του θυρεοειδούς κ.ο.κ.

Νομίζω πως έγινε αντιληπτό, ότι τα νιτρικά μπορεί να βλάψουν την υγεία μας. Με ποιον τρόπο όμως καταλήγουν στο νερό;

Τα οργανικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, δηλαδή τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε στα χωράφια μας, περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα. Όσα νιτρικά δεν απορροφώνται από τα φυτά, με τα ποτίσματα ή τη βροχή, καταλήγουν στις πηγές, τα ποτάμια και τις λίμνες. Έτσι καταλαβαίνουμε, ότι στις αγροτικές περιοχές, το νερό είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ότι στις αστικές περιοχές, διότι έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιτρικά. Αν ζούμε σε κάποιο χωριό, ή σε μια περιοχή που έχει πολλά χωράφια, θα πρέπει να δίνουμε λίγη παραπάνω σημασία στο νεράκι που πίνουμε!

Τα νιτρικά όμως, μπορεί να καταστούν πολύ, πολύ επικίνδυνα και για την υγεία των βρεφών. Αν λοιπόν, ένα βρέφος κάτω από 6 μηνών, καταναλώσει νερό με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά, μπορεί πολύ πιθανών να εμφανίσει το σύνδρομο του μπλε μωρού, το οποίο χαρακτηρίζεται από αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή των χειλιών, με μπλε ή μωβ. Αυτή η αλλαγή του χρώματος, οφείλεται στη χαμηλή οξυγόνωση του βρέφους, η οποία έχει προκληθεί με τη σειρά της, από τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα.

Ανέφερες προηγουμένως ότι υπάρχουν και στα τρόφιμα, εκτός από το νερό. Σε ποια τρόφιμα υπάρχουν νιτρικά και σε ποια μορφή;

Τώρα όσον αφορά τα τρόφιμα που ανέφερα και προηγουμένως και αυτά, φυσικά περιέχουν νιτρικά με πρώτα και καλύτερα τα λαχανικά, γιατί είπαμε ότι τα λιπάσματα είναι αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά, τα οποία όμως δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, διότι από τη μία έχουν νιτρικά, αλλά από την άλλη, έχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία εξουδετερώνουν την επικινδυνότητα των νιτρικών. Έτσι μπορούμε να τα τρώμε ελεύθερα. Επίσης τα νιτρικά χρησιμοποιούνται και σαν συντηρητικά στα αλλαντικά και σε διάφορα αλίπαστα κρέατα.

Άρα τελικά πόσα νιτρικά πρέπει να έχει το νερό μας, ώστε να είμαστε ασφαλείς;

Όλες αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις των νιτρικών, στην υγεία μας, είναι λογικό και είχαν σαν αποτέλεσμα ο Π.Ο.Υ., να θέσει ένα αυστηρό όριο, ώστε είμαστε ασφαλείς. Έτσι είπε, ότι το νεράκι που πίνουμε, θα πρέπει να περιέχει <50 mg NO3 (νιτρικών) ανά λίτρο, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες μάλιστα, όπως είναι η Αυστρία, η Ιταλία, ή Γερμανία, τέθηκε ένα πιο αυστηρό όριο για τα παιδάκια και τα βρέφη. Είπανε ότι για να είναι ασφαλής η υγεία των παιδιών, θα πρέπει τα παιδάκια να πίνουν νεράκι, με περιεκτικότητα σε νιτρικά <10 mg/lt.

Τέλεια, μέσα από τη συζήτηση μας, κατάλαβα ότι δεν είναι σημαντικό απλώς να ενυδατωνόμαστε και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε νερό, αλλά ίσως το πιο σημαντικό, είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο νερό. Έτσι δεν είναι;

Πολύ σωστά Βασίλη μου! Αυτό είναι το συμπέρασμα. Δεν πρέπει απλά να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε νερό. Δεν είναι το κλειδί η ενυδάτωση, αλλά η σωστή ενυδάτωση. Να προτιμούμε ένα νεράκι ασφαλές, υψηλής ποιότητας, φυσικό που όχι μόνο δε θα βλάπτει την υγεία μας, αλλά αντίθετα θα προάγει και την καλή υγεία.

Ευχαριστούμε πολύ την κλινική διαιτολόγο και διατροφολόγο Μαρία Βοϊτσίδου για τις πολύτιμες συμβουλές της για το νερό που πρέπει να πίνουμε.

error: