Img
Ας μιλήσουμε για την στοματική υγιεινή των παιδιών

Ας μιλήσουμε για την στοματική υγιεινή των παιδιών

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στον οδοντίατρο;

Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθούμε με το παιδί μας τον οδοντίατρο όσο πιο νωρίς γίνεται. Στη συνέχεια, θα πρέπει να το πηγαίνουμε στα προτεινόμενα ή προγραμματισμένα ραντεβού.

Αυτό θα επιτρέψει στο παιδί να συνηθίσει το περιβάλλον και να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές του επισκέψεις. Όσο νωρίτερα αρχίσουν αυτές οι επισκέψεις, τόσο πιο χαλαρό θα είναι το παιδί σας.

Πότε εμφανίζονται τα δόντια ενός παιδιού;

Τα πρώτα δόντια συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται όταν το παιδί είναι περίπου 6 μηνών. Και τα 20 νεογιλά δόντια όπως ονομάζονται τα πρώτα δόντια θα πρέπει να εμφανιστούν έως ότου να γίνει το παιδί σας, 30 μηνών περίπου.

Οι πρώτοι μόνιμοι «ενήλικοι» γομφίοι θα εμφανιστούν περίπου στα 6 χρόνια, πριν αρχίσουν να πέφτουν τα πρώτα νεογιλά δόντια για να αντικατασταθούν από τα μόνιμα «ενήλικα» δόντια. Συνήθως χάνονται πρώτα τα κάτω μπροστινά δόντια και λίγο μετά τα πάνω μπροστινά δόντια. Όλα τα μόνιμα δόντια θα πρέπει να έχουν βγει μέχρι την ηλικία των 14 ετών, εκτός από τους «φρονιμίτες». Αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 18 και 25 ετών.

Πώς πρέπει να καθαρίζω τα δόντια του παιδιού μου;

Ο καθαρισμός των δοντιών και η υγιεινή του στόματος του παιδιού σας πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής του ρουτίνα. Μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να στέκεστε ή να κάθεστε πίσω από το παιδί σας, κρατώντας ελαφρά το πηγούνι του στο χέρι σας, ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε πιο εύκολα τα πάνω και τα κάτω δόντια του. Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά. Τοποθετήστε στην κεφαλή της οδοντόβουρτσας, οδοντόκρεμα με φθόριο σε μια μικρή ποσότητα σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μπιζελιού. Είναι σημαντικό να επιβλέπετε το βούρτσισμα του παιδιού σας μέχρι να γίνει τουλάχιστον επτά ετών. Μόλις εμφανιστούν όλα τα δόντια, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μικρό κεφάλι και απαλές τρίχες και με μικρές, κυκλικές κινήσεις, προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε σε ένα τμήμα τη φορά.

Μην παραλείπτε να βουρτσίζετε απαλά πίσω από τα δόντια και πάνω τα ούλα. Ξεπλύνετε ελαφρά μετά το βούρτσισμα, ώστε να παραμείνει περισσότερο φθόριο στα δόντια σας. Κάντε το βούρτσισμα ρουτίνα λίγο πριν πάει το παιδί σας για ύπνο και τουλάχιστον άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θυμηθείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας, καθώς ο έπαινος έχει θετικά αποτελέσματα!

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω οδοντόκρεμα με φθόριο;

Τα δόντια σας μπορούν να πάρουν φθόριο με πολλούς τρόπους, όπως από την οδοντόκρεμα, αλλά και συγκεκριμένες πηγές όπως το πόσιμο νερό. Και οι δύο περιπτώσεις βοηθούν στην πρόληψη για την καταπολέμηση της τερηδόνας. Όλα τα παιδιά έως τριών ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα επίχρισμα οδοντόκρεμας με επίπεδο φθορίου τουλάχιστον 1000 ppm. Μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο φθορίου στη συσκευασία της οδοντόκρεμας.

Επίσης, τα παιδιά πρέπει να επιβλέπονται όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους μέχρι και την ηλικία των 7 ετών. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ξεπλένουν καλά το στόμα τους από την οδοντόκρεμα και ότι δεν καταπίνουν καμία ποσότητα αν είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο το φθόριο παραμένει στο στόμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα είναι πιο αποτελεσματικό.

Τι είδους βούρτσα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παιδικές οδοντόβουρτσες με έντονα χρώματα ή με αγαπημένους χαρακτήρες στη λαβή τους. Όλες αυτές ενθαρρύνουν τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή με μαλακά νάιλον στοιχεία στη βούρτσα, κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού σας. Η χρήση μιας κατάλληλης ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το βούρτσισμα πιο διασκεδαστικό.

Τι μπορεί να προκαλέσει πονόδοντο στο παιδί μου;

Ο πονόδοντος είναι επώδυνος και ενοχλητικός, ειδικά στα παιδιά, και η κύρια αιτία είναι  η τερηδόνα . Η τερηδόνα προκαλείτε από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. 

 Η οδοντοφυΐα είναι ένα άλλο ζήτημα. Αρχίζει περίπου στους 6 μήνες και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να εμφανιστούν τα ενήλικα δόντια. Αν το παιδί σας χρειάζεται ανακούφιση από τον πόνο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα φάρμακο χωρίς ζάχαρη. Εάν ο πόνος συνεχίζεται, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας για ένα ραντεβού

Πώς μπορώ να αποτρέψω την τερηδόνα στο παιδί μου;

Η κύρια αιτία της τερηδόνας δεν είναι η ποσότητα ζάχαρης ή οξέος στη διατροφή, αλλά η συχνή τους κατανάλωση. Όσο πιο τακτικά το παιδί σας καταναλώνει ζαχαρούχα ή όξινα τρόφιμα και ποτά, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει τερηδόνα. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώει τροφές με ζάχαρη και όξινα μόνο την ώρα των γευμάτων. Εάν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας ένα σνακ, προσπαθήστε να επιμείνετε στο τυρί, τα λαχανικά και τα φρούτα. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα αποξηραμένων φρούτων που δίνετε καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη. Μην δίνετε στα παιδιά, ροφήματα που περιέχουν σάκχαρα. Δώστε τους νερό ή γάλα. Για τα μωρά, μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα ή στα τρόφιμα όταν θα εισάγετε τα παιδιά, στη στερεά στροφή.

Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι ορισμένες επεξεργασμένες παιδικές τροφές περιέχουν αρκετή ζάχαρη. Γενικά οτιδήποτε τελειώνει σε «όζη» έχει ζάχαρη, για παράδειγμα: φρουκτόζη, γλυκόζη, λακτόζη ή σακχαρόζη. Το σχολαστικό βούρτσισμα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα πριν κοιμηθεί, και τουλάχιστον μια άλλη φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα βοηθήσει το παιδί σας στην πρόληψη της τερηδόνας.

Ας μιλήσουμε για την στοματική υγιεινή των παιδιών

Τα παιδιά μπορούν να αισθανθούν φόβο, επομένως είναι σημαντικό να μην αφήνετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι κάτι που πρέπει να τα ανησυχεί. Προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί εάν το παιδί σας χρειάζεται να κάνει οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία. Εάν έχετε οποιονδήποτε δικό σας φόβο να πάτε στον οδοντίατρο, μην αφήσετε το παιδί σας να σας ακούσει να μιλάτε για αυτόν.

Ένα παιδί μπορεί να είναι πολύ πιο ανήσυχο αν είναι η πρώτη του επίσκεψη σε οδοντιατρείο. Ο πόνος και η αγωνία μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή για αυτό είναι σημαντικό να προετοιμάζετε το παιδί σας με τακτικές επισκέψεις.

img
img