fbpx
Cloud

Παγκόσμια ημέρα νερού 22 Μαρτίου

Untitled-1
Untitled-2

Παγκόσμια ημέρα νερού 22 Μαρτίου

Aqua Carpatica

Το AQUA Carpatica πηγάζει βαθιά μέσα από τα Καρπάθια Όρη, μια αρχέγονη γη, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, αφήνοντας μόνο την παρθένα ομορφιά της φύσης και την ιστορία.

Πρόκειται για το τελευταίο άγριο δάσος της Ευρώπης, ανέγγιχτο από τον πολιτισμό, τη γεωργία και τη βιομηχανία. Ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο.

Η αγνότητα και η γεύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το AQUA Carpatica.

Εκατομμύρια χρόνια ηφαιστειακής δραστηριότητας έχουν απαλλάξει την πηγή από ρύπους, χαρίζοντας στο νερό μας την απαράμιλλη, μοναδική του γεύση.

Στα Καρπάθια Όρη, σε ένα από τελευταία άγρια δάση της Ευρώπης, βρίσκονται προστατευμένες οι δύο πιο αγνές, φυσικές πηγές του πλανήτη μας. Από αυτές τις παρθένες πηγές αναβλύζουν τα μοναδικά μεταλλικά νερά AQUA Carpatica.

Οι πηγές βρίσκονται καλά κρυμμένες, μέσα σε δάση από έλατα, βελανιδιές και ερυθρελάτες, απομονωμένες από οποιαδήποτε ανθρώπινη ή βιομηχανική δραστηριότητα.

Τα Καρπάθια προσφέρουν καταφύγιο στο μεγαλύτερο πληθυσμό σαρκοφάγων ζώων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων λύκων, καφέ αρκούδων και αιλουροειδών του είδους λύγκα.

Εδώ θα συναντήσει κανείς το μεγαλύτερο πληθυσμό άγριων αρκούδων στην Ευρώπη!

Πληθυσμος Αρκούδων : 10.000

H ΓΗ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ

Τα νερά της περιοχής έχουν πλούσια ιστορία και αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία. Το AQUA Carpatica παραμένει αναλλοίωτο, αγνό και αμόλυντο εδώ και αιώνες.

Χωρίς πρόσθετα, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητό ανθρακικό νάτριο ή επεξεργασία.

Όπως ακριβώς πρέπει να είναι το φυσικό μεταλλικό νερό.

Η πρώτη εξερεύνηση των μεταλλικών νερών στα Καρπάθια Όρη πραγματοποιήθηκε την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (πρώτοι αιώνες μ.Χ.).

1410 – Η πρώτη αναφορά στα μεταλλικά νερά των Καρπάθιων έγινε το 1410, σε ένα έγγραφο γραμμένο από τον Καγκελάριο του Αλεξάνδρου του Καλού, βασιλιά της Μολδαβίας (1399-1431), με το οποίο δώρισε την πηγή Cold Spring του χωριού Cosna και τα Όρη του Suhard στη Μονή Sucevita. Το έγγραφο γράφτηκε σε περγαμηνή με κυριλλικούς χαρακτήρες και διατηρείται μέχρι και σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι. (Balan, Th. – “New Documents of Cimpulung”, “Mitropolitul Silvestru” Typography, Cernauti, 1929, p. 8-9).

1608 – Ο ιερέας Simeon Dbir Lehati, αρμενικής καταγωγής, έγραψε για μια πηγή μεταλλικού νερού στα απομνημονεύματά του, καθώς ταξίδευε στη Ρουμανία: «Οι επίσκοποι έπιναν το νερό που λάτρευαν οι κάτοικοι της γειτονικής Vama». (Lehati, S.D. – “travelling Memoires and the Nerses Akinian Chronik”, Vienna, 1936, p. 4-7).

1776 – Ο Αυστριακός στρατηγός Spleny, ο πρώτος στρατιωτικός κυβερνήτης της Bucovina, επιβεβαίωσε την ύπαρξη και την ποιότητα των πηγών μεταλλικών νερών από την περιοχή της Vatra Dornei. (central Historical Archives of Bucharest – Pack 23, Doc. 1/1776)

1790 – Οι ιδιότητες του μεταλλικού νερού περιγράφηκαν από τον Belsazar Haquet, έναν Γάλλο βοτανολόγο και ιστοριογράφο, που διεξήγαγε έρευνα στα Καρπάθια, αποτυπώνοντας και μια γραφική αναπαράσταση της περιοχής. Η άποψή του για το τοπικό μεταλλικό νερό είναι χαρακτηριστική: «Το έπινα ο ίδιος επανειλημμένα και είχε μόνο ευεργετικά αποτελέσματα!». (Haquet, B. – “Journey in the Carpathians”, Nuremberg, 1790).

1806 – Ο Γαλικιανός γιατρός της Bucovina, Ignatz Pluschk, διερχόμενος από την περιοχή, διαπίστωσε ότι οι βοσκοί έπιναν το νερό από την πηγή ως «νερό που προσφέρει υγεία», οπότε αποφάσισε και να εκμεταλλευτεί την πηγή. Το νερό της εμφιαλώθηκε και εξήχθη στη Βιέννη και την Οδησσό. Ο ίδιος έκανε και την πρώτη φυσικοχημική ανάλυση του νερού, το 1808. (Constantinescu, I. – “From the Bistrita Valley to the Viseului Valley”, Meridiane Publishing House, Bucuresti, 1968, p. 69).

1807 – Μετά από αίτημα της διοίκησης της Γαλικίας, οι αρχές της Βιέννης διέθεσαν χρήματα για τον καθαρισμό και την ανακαίνιση των πηγών, καθώς και για το χτίσιμο των λουτρών στη πόλη της Vatra Dornei. (Archives of Suceava County – Doc. VII/19, 24).

1817 – O Franz Joseph I, Αυτοκράτορας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας έγραψε για το μεταλλικό νερό της Bucovina στα απομνημονεύματα του: «Είναι μια πηγή που περιέχει οξείδιο σιδήρου με θεραπευτικές ιδιότητες και αναγνωρίζεται ακόμη και από τους Μολδαβούς. Είναι η καλύτερη πηγή μεταλλικού νερού στην περιοχή». (Fr. Joseph I – Emperor of Austria – “Travelling Memoirs from Bucovina”, 1817 – 1823).

ΝΙΤΡΙΚΑ

Τα Νιτρικά είναι ισχυρά οξειδωτικά.

Πρόκειται για ανεπιθύμητες ουσίες, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νιτρικών μπορεί να προκαλέσει γαστρικά προβλήματα, κνιδώσεις, εξανθήματα, καθώς και άλλες αντιδράσεις ή ασθένειες.

Χημικά λιπάσματα

Χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα στην εντατική γεωργία. Άλλες πηγές νιτρικών είναι η διαρροή σηπτικής δεξαμενής, η κοπριά ζώων και η διάβρωση φυσικών κοιτασμάτων.

Άγευστα, άχρωμα και άοσμα

Άγευστα, άχρωμα και άοσμα, τα νιτρικά άλατα απορροφώνται μερικώς από τις ρίζες των φυτών. Ωστόσο, η υπερβολική τους χρήση μολύνει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και κατ’ επέκταση υπάρχουν σαν ίχνη στα εμφιαλωμένα νερά που πίνουμε. Τα νιτρικά άλατα είναι ισχυρά οξειδωτικά, επιβλαβή για τον άνθρωπο. Έρευνες αποδεικνύουν ότι έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία, τόσο βραχυχρόνιες όσο και μακροχρόνιες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον ΚΥΡΙΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ των υδάτων στην Ευρώπη και επιβάλει τον περιορισμό της χρήσης των. Στo Ελληνικό Κράτος επιβλήθηκε πρόστιμο 5 εκ Ευρώ (το 2015) έχοντας καθυστερήσει τα μέτρα καταπολέμησης της Νιτρορρύπανσης σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η λίστα με τα αρνητικά αποτελέσματα από την κατανάλωση νιτρικών περιληπτικά είναι:

  • Στα μωρά προκαλούν την Μεθεμοσφαιριναιμία (μπλοκάρουν το οξυγόνο στο αίμα) και τα μωράκια μπλεδίζουν (blue baby στα Αγγλικά) με κίνδυνο ακόμη και την ασφυξία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και σήμερα ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
  • Στις εγκυμονούσες μητέρες παρατηρήθηκαν τερατογεννέσεις.
  • Υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυροειδή, και στο κυκλοφοριακό σύστημα.
  • Τα Νιτρικά έχουν συνδυαστεί στατιστικά με την αύξηση του ρίσκου στις καρκινογενέσεις.

 

Για τους παραπάνω αυτούς λογούς 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμάνια, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει ΔΗΜΟΣΙΑ σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενο όριο Νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη και τις εγκυμονούσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες υπάρχει Δημόσια Σύσταση να είναι maximum 10mgr/L ΝΟ3. Το Βέλγιο (8η χώρα) περιορίζει το 50 στα 25mgr/l NO3

Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει μέχρι σήμερα εκδώσει καμία δημόσια Σύσταση επί του θέματος αυτού.

Οι γυναίκες που εγκυμονούν ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση νερού που έχει μολυνθεί με νιτρικά άλατα.

To AQUA Carpatica είναι φυσικά αγνό, με πολύ χαμηλά επίπεδα Νιτρικών (0,6 mg/l το Φυσικό Μεταλλικό Νερό), ιδανικό για μωρά, νήπια, μέλλουσες μητέρες αλλά και για όποιον επιθυμεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ας πιούνε πρώτα τα παιδιά

error: