Img
8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το happykidsradio.gr κάνει αφιέρωμα και μία ιστορική αναδρομή σε μερικές από τις πιο επιδραστικές γυναίκες του κόσμου. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι η Μαρία Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο το 1898, ή ότι η Βαλεντίνα Τερεσκόβα ήταν η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1911 και έχει να κάνει με τον εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε τη λίστα των πιο σημαντικών γυναικών που ετοιμάσαμε για σήμερα 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Κοκό Σανέλ

Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας. Είχε τέτοια επιρροή στην υψηλή ραπτική που κατόρθωσε να καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος και ίσως ο μοναδικός ρυθμιστής της μόδας του περασμένου αιώνα.

Φρίντα Κάλο

Μεξικάνα ζωγράφος που στους πίνακες της κυριαρχούν το μοναδικό στυλ και τα έντονα χρώματα και η γυναίκα που δήλωνε «Το πιο σημαντικό μέρος του σήματος μου είναι το μυαλό μου».

Μαρί Κιουρί

Η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμονας του περασμένου αιώνα.  Πολωνή φυσικός και χημικός, σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ.

Αμέλια  Έρχαρτ

Αμερικανίδα αεροπόρος, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών.  Ήταν  η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό.  Έγραψε πολλά βιβλία με τις εμπειρίες της στους αιθέρες. Εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό κατά την προσπάθειά της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937.

Ρόζα Παρκς 

Έγχρωμη Αμερικανίδα ακτιβίστρια που έμεινε στην ιστορία το 1955 στην Αλαμπάμα, γιατί αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών που απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Η πράξη αυτή γέννησε ένα ολόκληρο κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού και βοήθησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρικό πρόσωπο στην Αμερική για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα

Ρωσίδα κοσμοναύτης που έγινε διάσημη ως η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 1963.

Τζούνκο Ταμπέι

Γιαπωνέζα ορειβάτισσα που στις 16 Μαΐου 1975 έφτασε στην κορυφή του  Έβερεστ. Είναι η πρώτη γυναίκα που έφτασε στην κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων.

Ρόζαλιντ  Έλσι Φράνκλιν

Αγγλίδα βιοφυσικός και χημικός, με πάρα πολύ σημαντική συμβολή στην κατανόηση των μοριακών δομών του DNA, RNA και άλλων. Το έργο της στο DNA είναι το πιο γνωστό, επειδή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των κυττάρων και τη γενετική, ενώ η ανακάλυψη της δομής του βοήθησε τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς η γενετική πληροφορία περνά από τους γονείς στα παιδιά.

Μέριλιν Μονρόε

Εμβληματική καλλονή και αναμφισβήτητα  η πιο διάσημη ξανθιά, θρύλος, του αμερικανικού κινηματογράφου.

Γερτρούδη  Έντερλε

Αμερικανίδα ολυμπιονίκης της κολύμβησης, ήταν η  πρώτη γυναίκα που πέτυχε να διασχίσει κολυμπώντας τη Μάγχη τον Αύγουστο του 1926, σε 14 ώρες και 31 λεπτά, καταρρίπτοντας προηγούμενα ρεκόρ πέντε ανδρών.

Έμελιν Πάνκχερστ

Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια και ηγέτης του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.  Αγωνίστηκε για να αποκτήσουν οι γυναίκες κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα της ψήφου.

Μαρία Κάλλας

Κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος του 20ου αιώνα και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας. Η υψηλή μπελ κάντο φωνητική τέχνη της, το πλούσιο εύρος της φωνής της και οι ιδιαίτερες υποκριτικές της ικανότητες αποθεώθηκαν από το κοινό και τους κριτικούς.

Αμαλία-Μαρία “Μελίνα” Μερκούρη.

Ελληνίδα ηθοποιός, πολιτικός και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα.  Ήταν η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού στην Ελλάδα, θέση που της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης μετά την αρπαγή τους από τον Λόρδο  Έλγιν, και τα οποία βρίσκονται έως σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

img
img