Img
5 κρίσιμες ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους που βρίσκονται στη σχολική ηλικία

5 κρίσιμες ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους που βρίσκονται στη σχολική ηλικία

Ο Βολταίρος είπε κάποτε: «Κρίνε έναν άνθρωπο από τις ερωτήσεις του και όχι από τις απαντήσεις του». Και είναι αλήθεια. Οι ερωτήσεις αποδεικνύουν ότι πιθανότατα δεν γνωρίζουμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε. Μας βοηθούν να προσεγγίζουμε τα ζητήματα ως μαθητές και όχι ως συμβουλάτορες. Λόγω αυτού, οι ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε ως γονείς, είναι πολύ ανώτερες από τις συμβουλές.

5 κρίσιμες ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε για τα παιδιά σας που βρίσκονται στη σχολική ηλικία:

1. Με ποιους περνούν χρόνο;

Οι πιο σημαντικές επιρροές στη ζωή των παιδιών σας προέρχονται από τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν. Γνωρίζετε με ποιους περνούν το χρόνο τους; Ποιοι είναι οι φίλοι τους; Πως θα χαρακτηρίζατε τους συμπαίκτες τους; Είχατε ποτέ μια συζήτηση με τον προπονητή τους; Το να γνωρίζετε ποιος υπάρχει στη ζωή του παιδιού σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε και τις επιρροές που έχει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να απαιτήσει από εσάς να παρέμβετε και να απομακρύνετε το παιδί σας από μια τοξική κατάσταση. Ή μπορεί απλώς να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να καθοδηγείτε το παιδί σας να συναναστρέφεται σωστά με τον περίγυρό του.

2. Με τι ασχολούνται online;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 από την Common Sense Media, τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών περνούν κατά μέσο όρο πεντέμισι ώρες την ημέρα στις οθόνες. Τα μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 13 έως 18 ετών, παρακολουθούν τις οθόνες για περισσότερες από επτάμισι ώρες την ημέρα, που είναι υπερβολικός χρόνος. Μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου αφιερώνουν στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποιους ιστότοπους επισκέπτονται τα παιδιά σας; Έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μπορούν οι άγνωστοι να δουν τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους ή τα προφίλ τους είναι ιδιωτικά; Το να κάνετε, ως γονείς, συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο που περνούν στην οθόνη είναι κρίσιμο. Τα παιδιά σας μπορεί να παίρνουν αποφάσεις για τις οποίες δεν έχετε ιδέα (όπως να επιτρέπουν στις φωτογραφίες τους που ανεβάζουν να αποκαλύπτουν το σημείο που βρίσκονται) που στην καλύτερη περίπτωση δεν είναι συνετό και στη χειρότερη είναι επικίνδυνο. Αλλά δεν θα ξέρετε αν δεν τα ρωτήσετε.

3. Πότε είχαν την αμέριστη προσοχή σας;

Τα smartphone σας χτυπάνε ή δονούνται συνεχώς με ειδοποιήσεις. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή σας συχνά μοιράζεται μεταξύ της συσκευής που δονείται στις τσέπες σας και των παιδιών σας (που μπορεί επίσης να επιζητούν την προσοχή σας αλλά με διαφορετικό τρόπο). Πότε ήταν η τελευταία φορά που απενεργοποιήσατε το τηλέφωνο, κλείσατε την τηλεόραση και τους δώσατε την αμέριστη προσοχή σας; Ποιες ευκαιρίες για επικοινωνία μαζί τους μπορεί να παρουσιαστούν εάν είστε αφοσιωμένοι σε αυτά και όχι απασχολημένοι με κάτι άλλο; Τέτοιου είδους ερωτήσεις όπως αυτές, μπορεί να σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στην έλξη της τεχνολογίας  που αποσπά τη προσοχής  σας και να αφιερώσετε ουσιαστικό χρόνο στα παιδιά σας.

4. Πώς επηρεάζονται από άλλους ενήλικες;

Ο μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός Child Trends έχει μελετήσει τους συσχετισμούς μεταξύ των παιδιών και του αριθμού και της ποιότητας των σχέσεων τους με ενήλικες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά που έχουν υγιείς σχέσεις με ενήλικες εκτός της οικογένειάς τους, που τους θεωρούν μέντορές τους, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβληματική συμπεριφορά. Είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να μιλήσουν στους γονείς τους για δύσκολα θέματα. Αναρωτηθείτε πού υπάρχουν ευκαιρίες για το παιδί σας για να αναπτύξει υγιείς σχέσεις με άλλους ενήλικες και ενθαρρύνετέ το για να δημιουργήσει τέτοιου είδους σχέσεις.

5. Για ποιο λόγο συμμετέχουν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες;

Αν έχετε μικρά παιδιά θα είστε, όπως οι περισσότερες οικογένειες, πολύ απασχολημένοι. Το πιθανότερο είναι να τρέχετε με τα  παιδιά σας σε προπονήσεις ποδοσφαίρου ή μπαλέτο ή στα πάρτι των φίλων τους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά προτού το καταλάβετε, μπορεί κι εσείς (όπως και τα παιδιά σας) να κατακλυστείτε με όλα αυτά. Έχετε σταματήσει ποτέ να αναρωτηθείτε γιατί συμμετέχουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν; Χρειάζεται να ασχολούνται με τρία αθλήματα σε μια σεζόν; Πόσο σημαντικό είναι να χορεύουν πέντε απογεύματα την εβδομάδα; Πού περισσεύει ο χώρος που χρειάζονται για να συνδεθούν μαζί σας; Πότε έχουν χρόνο για να ξεκουραστούν; Δεν το σκέφτεστε συχνά, αλλά ως γονείς είναι πολύ σημαντικό να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις, γιατί το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών σας είναι δική σας ευθύνη.

img
img