Img
11 συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στην παραλία

11 συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στην παραλία

Το καλοκαίρι, για τις περισσότερες οικογένειες, σημαίνει παραλία! Αν και οι μέρες στην παραλία είναι γενικά υπέροχες, μπορεί επίσης να κρύβουν και πολλούς κινδύνους αν ξεχάσετε να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις για την ασφάλεια των παιδιών σας.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, κατά μέσο όρο 300 άτομα (Έλληνες και τουρίστες) φέρνοντας τη χώρα μας σε μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ο πνιγμός ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους σε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών
Για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή – ενώ συνεχίζουν να διασκεδάζουν στην παραλία, ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό.

Μέσα στο νερό:

 • Κολυμπήστε κοντά σε έναν ναυαγοσώστη που είναι σε υπηρεσία.
 • Βάλτε στα μικρά παιδιά και τους άπειρους κολυμβητές σωσίβια με εγκεκριμένες προδιαγραφές, όποτε βρίσκονται κοντά ή μέσα στο νερό.
 • Όποτε μικρά παιδιά και άπειροι κολυμβητές βρίσκονται κοντά στο νερό, μην παίρνετε ποτέ τα μάτια σας από πάνω τους.
 • Προσέξτε τα θαλάσσια ρεύματα. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους παρασυρόμενοι από τα θαλάσσια ρεύματα και οι περισσότερες διασώσεις που κάνουν οι ναυαγοσώστες οφείλονται σε αυτά.
 • Τα παιδιά θα πρέπει να κολυμπάνε τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από προβλήτες και προκυμαίες γιατί σχεδόν πάντα δημιουργούνται θαλάσσια ρεύματα κοντά τους και όταν κολυμπάνε μόνα τους, συμβουλεύστε τα να το κάνουν παράλληλα με την ακτή και αν αντιληφθούν κάποιο ρεύμα να βγουν έξω.
 • Να κολυμπάτε πάντα με έναν φίλο. Αυτός είναι ένας καλός κανόνας που πρέπει να ακολουθούν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι πιο έμπειροι κολυμβητές.
 • Διδάξτε στα παιδιά σας να προσέχουν την επιβλαβή θαλάσσια ζωή. Οι μέδουσες είναι ένα κοινό φαινόμενο σε πολλές παραλίες και ενώ δεν είναι απειλητικές για τη ζωή τους, το τσίμπημά τους είναι πολύ επίπονο ειδικά για ένα μικρό παιδί. Αν και οι επιθέσεις στην Ελλάδα από μεγάλα ψάρια π.χ. καρχαρίες είναι σπάνιες, να έχετε υπόψη σας και αυτή την πιθανότητα. Για να είστε ασφαλείς, γενικά αποφύγετε το κολύμπι όταν σκοτεινιάζει, εάν το νερό είναι θολό ή εάν υπάρχουν κοντά ψαράδες που ψαρεύουν.

Έξω από το Νερό!

 • Προστατέψτε όλη την οικογένεια από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο εφαρμόζοντας το σωστό αντηλιακό. Βεβαιωθείτε ότι έχει δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο και περιέχει οξείδιο ψευδαργύρου για προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Βάλτε το αντηλιακό 20 λεπτά πριν βγείτε στην παραλία και επαναλάβετε κάθε δύο ώρες ή και γρηγορότερα εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.
 • Παρέχετε στα παιδιά προστατευτικό εξοπλισμό όπως καπέλα και γυαλιά ηλίου για να τα προστατεύσετε από τον ήλιο.
 • Συμβουλεύστε τα παιδιά να πίνουν άφθονο νερό για να παραμείνουν ενυδατωμένα όλη την ημέρα.
 • Δώστε προσοχή σε τυχόν σημαίες ή πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από ναυαγοσώστες και προειδοποιούν για παλίρροιες, θαλάσσια ζωή και άλλους πιθανούς κινδύνους. Εξηγήστε στα παιδιά σας τι σημαίνουν αυτές οι προειδοποιήσεις ώστε να τις καταλαβαίνουν και μόνα τους όταν τις δουν.
 • Συνοδεύστε τα παιδιά σας σε παραλίες με άμμο. Το κυνήγι για κοχύλια είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα στην παραλία, αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Ανάμεσα σε παλιά αποτσίγαρα, γυαλιά, άλλα σκουπίδια, απομεινάρια αχινών και μεδουσών που κάποιος έβγαλε έξω, οι μικροί σας εξερευνητές μπορούν να μαζέψουν αντικείμενα που σίγουρα δεν είναι κοχύλια.

 Όλοι θέλουν να περάσουν καλά στην παραλία και να διασκεδάσουν, οπότε ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα προστατεύσουν την οικογένειά σας και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους ώστε να χαρείτε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές ημέρες στη θάλασσα.

img
img