Img
11 Οκτώβρη: Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού
11 Οκτώβρη: Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού

Τι είναι η Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού;

Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών το 2012, η Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι να αναδείξει και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Ο σκοπός είναι να βοηθηθούν τα κορίτσια με την προσφορά επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ώστε να εξελιχθούν σε νέες επιτυχημένες γυναίκες. Η ημέρα, που ονομάζεται επίσης “Ημέρα Κοριτσιών”, συμβάλλει στην ενδυνάμωση των κοριτσιών και στην υποστήριξή τους για την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Τα θέματα που προβάλλονται αυτήν την ημέρα, επικεντρώνονται στην εκπαίδευση, την ισότητα, τους γάμους μεταξύ παιδιών, την πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και τα θέματα βίας λόγω φύλου. Επιπλέον, κάθε έτος έχει το δικό του μοναδικό θέμα, το οποίο καθορίζει την ετήσια εκστρατεία. Μερικά από τα θέματα των προηγούμενων ετών ήταν η «Ενδυνάμωση των κοριτσιών: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση», «Πρόοδος των κοριτσιών» κλπ.

Ιστορικό της Διεθνούς Ημέρας του Κοριτσιού

Το 1995, η Διακήρυξη και η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου δημιούργησαν τα δικαιώματα των κοριτσιών, γεγονός που ξεκίνησε ένα αναγκαίο κύμα διεθνούς υποστήριξης των νεαρών κοριτσιών. Ήταν η πιο προοδευτική πράξη προς την κατεύθυνση της ισότητας και την εξασφάλιση καλύτερων επιλογών για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child). Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού ήταν  επικεντρωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού. Έκτοτε, ο ΟΗΕ εργάζεται προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των προκλήσεων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νεαρά κορίτσια στις μέρες μας.

Ποιες είναι οι αξίες και οι στόχοι της Διεθνούς Ημέρας του Κοριτσιού;

Η Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού στοχεύει στην ενδυνάμωση όλων των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο ώστε να ζουν χωρίς κακουχίες. Η ημέρα εκπληρώνει αυτόν τον στόχο με την έναρξη, κάθε φορά, μιας ετήσιας εκστρατείας στις 11 Οκτωβρίου που έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

Το 2022, γιορτάζουμε την επέτειο των 10 χρόνων της Διεθνούς Ημέρας Κοριτσιού. Αυτά τα τελευταία 10 χρόνια, έχει αυξηθεί η προσοχή των κυβερνήσεων, των φορέων χάραξης πολιτικής και του ευρύτερου κοινού σε θέματα που αφορούν τα κορίτσια και έχουν δοθεί περισσότερες
ευκαιρίες στα κορίτσια να ακουστεί η φωνή τους στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο, οι επενδύσεις για τα δικαιώματα των κοριτσιών παραμένουν περιορισμένες και τα κορίτσια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ατέλειωτες προκλήσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, οι οποίες
επιδεινώνονται από τις ταυτόχρονες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, του COVID-19 και των ανθρωπιστικών συγκρούσεων και κρίσεων.

Τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους, τη σωματική και ψυχική τους ευεξία και την προστασία που απαιτείται για μια ζωή χωρίς βία.

Με τις αντιξοότητες, ωστόσο, έρχεται η επινοητικότητα, η δημιουργικότητα, η επιμονή και η ανθεκτικότητα. Τα 600 εκατομμύρια έφηβα κορίτσια στον κόσμο έχουν αποδείξει ξανά και ξανά
ότι, αν τους δοθούν οι κατάλληλες δεξιότητες και οι ευκαιρίες, μπορούν να γίνουν οι φορείς αλλαγής που οδηγούν στην πρόοδο τις κοινότητές τους, οικοδομώντας πιο δυνατά το μέλλον για όλους,
συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των αγοριών και των ανδρών.

Τα κορίτσια είναι έτοιμα για μια δεκαετία επιτάχυνσης προς τα εμπρός. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη – μαζί με τα κορίτσια και για τα κορίτσια – και να επενδύσουμε σε ένα μέλλον που θα πιστεύει στη δράση, την ηγεσία και τις δυνατότητές τους.

Για την φετινή χρονιά από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023 οι στόχοι και οι δράσεις για τα κορίτσια επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

  • Tα κορίτσια να ηγηθούν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών αλλαγής, να ακουστούν οι φωνές τους και να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, καλωσορίζοντάς τα σε χώρους λήψης αποφάσεων.
  • Να διατεθούν πόροι για τα κορίτσια, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων και τωνοργανώσεων που υποστηρίζουν την εκπαίδευσή τους και δίνουν προτεραιότηταστην ψυχική και σωματική τους ευεξία.
  • Στην ενίσχυση των υπηρεσιών για τα κορίτσια ανά πάσα στιγμή, αλλά ιδίως κατάτην αντιμετώπιση κρίσεων και την ανάκαμψη από αυτές.
img
img