Img
10 γεγονότα για την Ημέρα της Γης για παιδιά

Η Ημέρα της Γης είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τον πλανήτη και το περιβάλλον μας. Βάλτε το παιδί σας στο πνεύμα κοινοποιώντας αυτά τα διασκεδαστικά γεγονότα και στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν μια υγιή δόση της ιστορίας της Ημέρας της Γης.

Η Ημέρα της Γης προωθεί τη διεθνή ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της γης. Είναι η τέλεια ευκαιρία να διδάξετε στο παιδί σας σημαντικές έννοιες, όπως το πράσινο, η μείωση κατανάλωσης, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Ακολουθούν 10 γεγονότα και στατιστικά στοιχεία για την Ημέρα της Γης που μπορείτε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας.

10 γεγονότα για την Ημέρα της Γης για παιδιά

1. Ο γερουσιαστής Gaylord Nelson συνέλαβε την ιδέα για την Ημέρα της Γης στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ο γερουσιαστής Nelson ανησυχούσε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είχαν θέση στην πολιτική αντζέντα, ειδικά αφού είδε τι  απόηχο ειχε  η διαρροή μιας πετρελαιοκηλίδας στην Καλιφόρνια το 1969. Εμπνεύστηκε από τις διαδηλώσεις του πολέμου στο Βιετνάμ για να οργανώσει μια εθνική διαδήλωση της βάσης, για την προώθηση της συμμετοχής και της ευαισθητοποίησης καθώς  και τη διατήρηση του πλανητη όπως τον κληρονομήσαμε.

2. Η πρώτη Ημέρα της Γης ήταν το 1970.

Η διαδήλωση  του Nelson είχε οριστεί για τις 22 Απριλίου 1970. Τοποθετήθηκε  σκόπιμα μεταξύ των διακοπών της άνοιξης και των τελικών εξετάσεων στοχεύοντας τη συμμετοχή των φοιτητών. Περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έδειξαν την υποστήριξή τους, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα του Earth Day Network, και σύντομα καθιερώθηκε  σαν η πρώτη επίσημη Ημέρα της Γης.

3. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην Ημέρα της Γης με περιβαλλοντική νομοθεσία.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι δημοκράτες ανταποκρίθηκαν στα μηνύματα της Ημέρας της Γης για τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Ευαισθητοποίησε επίσης την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέβαλε  στη θέσπιση νόμων  για τον Καθαρό Αέρα, το Καθαρό Νερό και τα Απειλούμενα Είδη.

4. Η Ημέρα της Γης έγινε παγκόσμια το 1990.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη διαδήλωση  για την Ημέρα της Γής, η εκστρατεία εξαπλώθηκε διεθνώς. Η διαδήλωση του 1990 κινητοποίησε 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε 141 χώρες, σύμφωνα με το Δίκτυο Ημέρας της Γης, και προκάλεσε μεγάλη προσοχή στα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ανακύκλωση.

5. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αναγνωρίζουν την Ημέρα της Γης κάθε χρόνο!

Το Δίκτυο Ημέρας της Γης λέει ότι είναι η «μεγαλύτερη κοσμική εορτή στον κόσμο» και αυτή τη στιγμή απευθύνεται σε ανθρώπους σε περισσότερες από 190 χώρες. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν  με το μοίρασμα των σημαντικών μηνυμάτων.

6. Η Ημέρα της Γης πέφτει πάντα στις 22 Απριλίου.

Αναρωτιέστε πότε είναι φέτος η Ημέρα της Γης; Είναι πάντα στις 22 Απριλίου αφιερωμένη στη  μνήμη της πρώτης επίσημης διαδήλωσης. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν με ράλλυ, συναυλίες, δράσεις, υπαίθριες δραστηριότητες και πολλά άλλα.

7. Είναι γνωστή ως «Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης» σε όλο τον κόσμο.

8. Οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες έχουν ωφελήσει το περιβάλλον.

Η Ημέρα της Γης έχει εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δράσουν για έναν σκοπό. Για παράδειγμα, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην Κίνα χρησιμοποίησαν  το ποδήλατο για να πάνε στη στη δουλειά τους το 2012. Επιπλέον, 28 εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν στο Αφγανιστάν την Ημέρα της Γης το 2011.

9. Υπάρχει ένα «επίσημο» τραγούδι για την Ημέρα της Γης.

Ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της Ημέρας της Γης είναι το Earth Anthem, το οποίο γράφτηκε το 2013 από τον Ινδό ποιητή Abhay Kumar. Έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων όλων των επίσημων γλωσσών των Ηνωμένων Εθνών.

10. Φέτος συμπληρώνονται 52 χρόνια.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν την 52η Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου 2022. Το θέμα φέτος είναι Invest In Our Planet/ Επενδείστε Στον Πλανήτη μας. “Αυτή είναι η στιγμή να τα αλλάξουμε όλα — το επιχειρηματικό κλίμα, το πολιτικό κλίμα και πώς αναλαμβάνουμε δράση για τις  κλιματικες  αλλαγες. Τώρα είναι η ώρα για να αγωνιστούμε με θάρρος για να διατηρήσουμε και να προστατέψουμε την υγεία μας, τις οικογένειές μας και  τα μέσα διαβίωσής μας”, σύμφωνα με το  EarthDay.org. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ημέρα της Γης 2022, ανατρέξτε στο EarthDay.org

img
img