Img
Αγαπώ το σώμα μου γιατί…

Συγγραφείς: Σέλι Άναντ – Νόμι Έλενσον

Εικονογράφηση: Έρικα Ροντρίγκεζ Μεντίνα

Σειρά: Εικονογραφημένα βιβλία γνώσεων

Θεματική Κατηγορία: Ψυχολογία, Σύγχρονα Κοινωνικά Θέματα

Ηλικίες: 3-6 ετών

Ημ/νία έκδοσης: 23 Φεβρουαρίου 2023

Περιγραφή του βιβλίου

Όλοι έχουν από ένα σώμα και κάθε σώμα είναι όμορφο. Το σώμα σου σε πάει εκεί όπου θέλεις να πας. Το σώμα σου είναι το πρώτο σου σπίτι. Και το σώμα σου είναι διαφορετικό από το σώμα οποιουδήποτε άλλου!

Αυτό το βιβλίο για μικρά παιδιά είναι μια ωδή στο ανθρώπινο σώμα και στις δυνατότητές του. Η αγάπη, ο σεβασμός και αποδοχή της διαφορετικότητα κάθε σώματος είναι όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο μας τόσο υπέροχο!

Body Positivity (Θετική αντιμετώπιση του σώματος):
Ένα σημαντικό μήνυμα για κορίτσια και αγόρια

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από τα προϊόντα που αγοράζουμε, μέχρι την αντίληψή μας για την ομορφιά και την εικόνα του σώματος. Δυστυχώς, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης. Τα παιδιά εκτίθενται σε χιλιάδες μηνύματα κάθε μέρα για το πως να δείχνουν και ποιοι να είναι.

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας, το να μιλάτε στο παιδί σας σχολιάζοντας θετικά το σώμα του είναι πιο σημαντικό από ποτέ και δεν είναι μόνο ένα θέμα για τα κορίτσια. Τα αγόρια παλεύουν επίσης με την εικόνα του σώματος.

Τι είναι το Body Positivity;

Θετική αντιμετώπιση του σώματος, σε γενικές γραμμές, σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου και τους άλλους ανεξάρτητα από τη φυσική εμφάνιση. Η θετική αντιμετώπιση του σώματος απομακρύνει την εστίαση στην εμφάνιση και προσδιορίζει τους ανθρώπους από τα δυνατά τους σημεία και όχι τα σωματικά τους χαρακτηριστικά.

Γιατί η θετικότητα του σώματος είναι σημαντική και για τα αγόρια;

Τα αγόρια δεν πρέπει να αποκλείονται από τη συζήτηση για τη θετική αντιμετώπιση του σώματος, επειδή επηρεάζει όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία. Η ενθάρρυνση της αποδοχής του εαυτού τους και των άλλων, ανεξάρτητα από το σχήμα και το μέγεθος του σώματος, βοηθά στη μείωση του εκφοβισμού και της σύγκρισης μεταξύ των παιδιών. Βοηθά επίσης στην προστασία από την αρνητική εικόνα του εαυτού τους και τις ανθυγιεινές προσπάθειες αλλαγής του σχήματος του σώματος και του βάρους.

Είναι διαφορετικό για αγόρια και κορίτσια; Αν ναι, πώς;

Η πίεση για διατήρηση ενός συγκεκριμένου βάρους, σχήματος και μεγέθους είναι συνεχής μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Ωστόσο, τα αγόρια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανασφάλειες σχετικά με το αν είναι πολύ κοντοί ή αν δεν έχουν δυνατούς μύες, ενώ τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να ανησυχούν για το υπερβολικό βάρος.

Τι πρέπει να τονίζουν οι γονείς όταν μιλούν για τη θετικότητα του σώματος με το παιδί τους;

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναγνωρίσει τα πράγματα που του αρέσουν στον εαυτό του. Εστιάστε σε μη φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το να είναι έξυπνο, ευγενικό, αστείο ή καλός φίλος/φίλη. Διδάξτε το παιδί σας να εκτιμά τον εαυτό του και τους άλλους για τα εσωτερικά χαρίσματα και όχι τα εξωτερικά (σωματικά).

Όταν το παιδί σας αρχίζει να ασχολείται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σημαντικό να μάθει να καταναλώνει τα μηνύματα που δέχεται με προσοχή. Αφιερώστε χρόνο για να του εξηγήσετε ότι αυτά που προβάλει ως πρότυπα η κοινωνία μας δεν είναι ρεαλιστικά. Μάθετε στο παιδί σας να ερμηνεύει σωστά τις πληροφορίες που παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης και να εξαλείφει τις αρνητικές επιρροές.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να συμμετέχουν και σε θετικές συζητήσεις για το σώμα;

Τα παιδιά από μικρά επηρεάζονται από στους γονείς τους, επομένως η αποφυγή αρνητικών συζητήσεων για το σώμα είναι σημαντική για όλους στην οικογένεια. Οι υγιείς γονείς με αυτοπεποίθηση και άνεση ως προς το σώμα τους, εμπνέουν μια θετική ατμόσφαιρα για να νοιώσει το παιδί τους ασφαλές.

Πώς πρέπει να ανταποκρίνονται οι γονείς εάν το παιδί τους μιλάει αρνητικά για το σώμα του;

Ρωτήστε το παιδί σας γιατί νιώθει έτσι για το σώμα του και φροντίστε να το ακούσετε προσεκτικά, ώστε να αισθανθεί ότι το ακούτε και το καταλαβαίνετε πραγματικά.

Εξηγήστε ότι ο καθένας μας μπορεί να αισθάνεται αρνητικά για την εμφάνισή του μερικές φορές, αλλά βοηθάει να σκεφτόμαστε θετικά τα πράγματα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τα μη σωματικά του προτερήματα. Μπορείτε ακόμη να γράψετε και μερικά από αυτά σε post it και να τα κολλήσετε στο δωμάτιό του.

img
img